Zing, vecht, huil, bid…

Door

Ik zie het zo voor me. De klassieker van Ramses Shaffy en Liesbeth List, volgeplakt met basketbalshots. De perfecte aanloop naar het NCAA Tournament. Voor sommigen het moment om een droom te laten uitkomen. Voor anderen is dat moment verder weg dan ooit.

 

Kansas State Wildcats @ Missouri Tigers 78-68

Missouri headcoach Frank Haith

Bij Mizzou (#3) hoeft niemand zich druk te maken over plaatsing voor March Madness. Daar wordt hooguit gekeken hoe hoog het team van eerstejaars coach Frank Haith geplaatst zal zijn. Na de nederlaag tegen de Wildcats kan Mizzou nog steeds No.1 seed worden als het wint van Kansas Jayhawks (#5), komend weekend.

Maar de nederlaag tegen Kansas State deed welzeker pijn. En niet alleen omdat het de tweede keer dit seizoen is dat van KSU verloren wordt. Kansas State is unseeded, want vijfde in de Big 12, met een 8-7 (Big 12) en 19-8 overall record. Maar Kansas State wint op de goede momenten van de juiste teams. Het zijn de drie ingrediënten waarmee je een uitnodiging voor March Madness mag verwachten; winnen; op het juiste moment; van de goede teams. De Wildcats versloegen in acht dagen tijd Baylor (#14) en Mizzou, kort na de nederlaag tegen buurman Kansas Jayhawks. Voor KSU gaat de Tournament bubble burst ongetwijfeld goed uitpakken. Daarmee zit er ook meteen een angstgegner van Mizzou in hun kant van het bracket.

Kansas State hanteerde beide zeges dezelfde tactiek. Het met seniors gevulde roster van Mizzou schiet al het hele seizoen de pannen van het dak. Het is met 50% + shooting het beste team in de Big 12 en de op drie na beste van het land. Tegen de Wildcats kwamen de Tigers niet verder dan 38% FG en zakte het driepuntspercentage ver onder de 25% (8-26). Dat laatste alleen al deed Kansas State veel beter (6-9 driepunters).

Ondanks een 40-30 voorsprong voor KSU bij rust, was Mizzou nog niet verslagen. Zes minuten voor tijd was het 63-60. Missouri vocht zich terug van een achterstand van 16 punten. Maar het was te laat.

Een tik doet even zeer, maar in Columbia wordt al zachtjes mee geneuried op de klassieker van Shaffy en List, terwijl KSU bidt in de wetenschap dat God luistert.

 

Baylor Bears @ Texas Longhorns 77-72

In Austin, Texas, tankte Baylor vertrouwen na een tiental zware dagen. Achtereenvolgens werd verloren van Kansas U. en Missouri, gewonnen van Iowa State en verloren van Kansas State.

Quincy Acy velt Texas Longhorns

Het vertrouwen van de Bears was tot moes geslagen. Zeker ook omdat powerforward/center Perry Jones III de ring niet meer weet te vinden. De topschutter van Baylor kwam ook tegen Texas tot slechts 10 punten.

Gelukkig voor de Bears kwam Quincy Acy ‘to the rescue’. De senior forward van Baylor liet even zien wat ‘fighting spirit’ ook alweer inhoudt. Acy tekende voor 22 punten en 16 rebounds. Vooral na rust explodeerde Acy precies op de goede momenten. De eerste helft was nog voor de Longhorns (36-26). Vooral dankzij het erbarmelijk slecht schietende Baylor (28%) tegen de 50% fieldgoal percentage van Texas. Het verschil liep op naar twaalf punten, kort na rust. Op dat moment hielden vooral de driepunters van guard Brady Heslip (4 op 5) Baylor aan het elastiek. En, niet te vergeten, de 8!! aanvallende rebound van Acy.

Eenmaal op twee punten van de Longhorns gaat Acy ook weer scoren. Hij maakt zeven punten op rij en zet Baylor drie minuten voor tijd op een 70-65 voorsprong. Natuurlijk krijgt Texas Longhorns dan nog kansen, maar die pakt het niet. Longhorns is een team in opbouw. Niet goed genoeg om deel te nemen aan March Madness. Tot verdriet van de fans in Austin. Baylor Bears will be there, maar of het richtingsgevoel van Perry Jones III er ook is…?

 

Foto’s: Getty Images

 

 

Ook leuk om te lezen