Yankees klagen Neerpeltse baseballclub aan

Door

De Belgische honkbalclub de Neerpelt Yankees ontving dit weekend een e-mail van de New York Yankees. De ploeg uit ‘the Big Apple’ neemt het de Belgische club kwalijk dat men gebruik maakt van hun naam en logo.

,,Vrijdag ontving ik een mail van de advocaat van de New York Yankees, de roemrijke club waar we naar genoemd zijn,” vertelt Herman Rijkx (foto), voorzitter van de nieuwe vereniging. ,,Hij wees ons erop dat de naam ‘Yankees’ en hun logo, dat we op onze site gebruiken, hun eigendom zijn. We werden dan ook vriendelijk verzocht om onze naam te veranderen en het logo overal te verwijderen.”

Dat bleek niet zo makkelijk te gaan. ,,We hadden net 48 uitrustingen besteld. Gelukkig konden we die in extremis nog tegenhouden. Als we de klacht twee dagen later hadden ontvangen, dan hadden we net zo goed kunnen stoppen met de club. Dan waren we namelijk failliet geweest.”

De Neerpelt Yankees werden in mei vorig jaar opgericht. Het afgelopen seizoen werd er in Neerpelt uitsluitend getraind en aan de verdere uitbouw van de club gewerkt.

De voorzitter is nog erg onder de indruk van de e-mail. ,,Het was even slikken. Ik vind het een beetje belachelijk. Wat we doen is hun club promoten. Hoe meer reclame we voor hen maken, hoe meer merchandise ze hier kunnen verkopen. We gebruiken hun naambekendheid enkel om leden te ronselen en het honkbal hier te promoten. We maken op geen enkele manier winst uit hun merk.”

De club gaat nu op zoek naar een nieuwe naam. Waarschijnlijk wordt dat de Neerpelt North Stars.

Overigens zijn de Neerpeltenaars zijn niet de enige (Limburgse) club die een bekende naam van over de grote plas gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld de Zonhovense Sunville Tigers en de Limburg White Sox uit Genk.

Volgens Eric Ritzen, lid van de Limburg White Sox, heeft hij tien jaar geleden de Major League Baseball op de hoogte gebracht van de naam, maar heeft nooit een reactie ontvangen.

Foto: hbvl.be

Ook leuk om te lezen