World Series 2012 preview: Pitching

Door

De San Francisco Giants nemen het in de World Series op tegen de Detroit Tigers. In voorbereiding op het eerste duel aanstaande woensdag in San Francisco blikken wij vooruit. We vergelijken pitching, hitting en defense van beide teams. Welk team ziet er op papier sterker uit? Deel 1: Pitching.

Starting rotation

De enige keuze voor Tigers’ manager Jim Leyland was of hij Justin Verlander twee of drie wedstrijden wilde laten starten. In het laatste geval zou Verlander dan Game 1 starten en vervolgens Game 4 en 7 met three days’ rest. Leyland heeft echter besloten om Verlander alleen in het eerste en het vijfde duel te laten starten, hij houdt daarmee vast aan zijn rotatie die het de hele play-offs al geweldig doet.

Dat betekent dat de andere wedstrijden worden gegooid door Doug Fister (Games 2 en 6), Anibal Sanchez (Games 3 en 7) en Max Scherzer (Game 4). Ook geen straf, want als je kijkt naar de statistieken van de Tigers’ starters in de play-offs maakt het bijna niet uit wie er aan een wedstrijd begint:

Verlander heeft niet alleen de meeste ‘wins’ en het laagste ERA, hij gooide ook nog eens 25 strikeouts in 24 1/3 innings. Je mag ook spreken van een behoorlijke luxe als slagmannen een mager .128 slaan in de play-offs op je vierde starter. Het enige vraagteken is of zij de lange rustperiode tussen de sweep op de New York Yankees en de start van de World Series goed doorgekomen zijn.

San Francisco Giants’ manager Bruce Bochy heeft het een stuk lastiger. Zijn ace, Matt Cain, gooide maandag nog in Game 7 van de NLCS en is waarschijnlijk pas zaterdag in Game 3 van de World Series beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat ook Ryan Vogelsong twee keer kan starten, zal hij in Game 2 op de heuvel moeten staan met three days’ rest.

Op basis van rustdagen lijkt Barry Zito de ideale kandidaat om het aanstaande woensdag op te nemen tegen Verlander. Zito gooide tegen de Cardinals 7 2/3 shutout innings in Game 5 van de NLCS. Dan gaat het tussen Tim Lincecum en Madison Bumgarner voor de start van Game 4. Mijn gevoel zegt dat Bochy kiest voor de ervaren Lincecum. The Freak stond eerder in de World Series en heeft in deze play-offs als reliever meerdere goede wedstrijden gegooid. Bumgarner lijkt erdoor heen te zitten en zal waarschijnlijk uit de bullpen komen.

Daar waar de startende werpers van de Giants voor aanvang van het seizoen de grootste kracht leek te worden, is het nu een gigantisch vraagteken. Vogelsong is de enige constante factor. Cain gooide maandag sterk tegen de Cards, maar was in zijn eerder starts matig en Zito, Lincecum en Bumgarner zijn erg wisselvallig. De Tigers hebben duidelijk de sterkste rotatie. Edge Tigers

Bullpen

Mocht er bij de starters van Detroit iets misgaan, dan heeft manager Leyland een probleem. De beste twee relievers van afgelopen seizoen kunnen in de play-offs geen potten breken. José Valverde heeft na 2 1/3 innings een ERA van 27.00 en Joaquin Benoit heeft een 4.91 ERA. Als de starters zeven innings gooien, dan zal Leyland eerder kiezen voor Al Alburquerque en Octavio Dotel. Een vrije dunne bullpen.

Bij de Giants is de bullpen  juist een grote kracht. Bochy heeft in George Kontos, Javier Lopez en Jeremy Affeldt drie lefties tot zijn beschikking en dus altijd de mogelijkheid om te wisselen van pitcher als de gevaarlijke Prince Fielder aan slag komt. Daarnaast is Santiago Casilla een sterke set-up man.

Beide teams moeten het in de play-offs doen met een andere closer dan aan de start van het seizoen. In San Francisco heeft dat te maken met de blessure van Brian ‘Fear the Beard’ Wilson, terwijl de Tigers meer vertrouwen hebben in Phil Coke dan in Valverde na zijn wanprestatie tegen de Yankees.  Coke pakte twee saves in de play-offs en heeft nog geen enkel punt moeten toestaan.

Sergio Romo heeft de rol van Wilson bij de Giants met verve overgenomen (zelfs de baard begint erop te lijken). Romo pakte één save in de play-offs en kreeg in 7 1/3 slechts vier honkslagen tegen. Het is duidelijk dat de Giants in het bezit zijn van een sterkere bullpen. Edge Giants

Conclusie

Een sterke rotatie weegt zwaarder dan de bullpen omdat starters meer innings voor hun rekening nemen. De Tigers hebben in de World Series het voordeel op het gebied van pitching.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen