Wordt NFL-commissioner Roger Goodell tè soft?

Door

2014 NFL Draft
Zoals in elke grote Amerikaanse sport staat er aan het hoofd van die organisatie een zogenaamde commissioner. Het uithangbord van de organisatie en de man met ongelovelijk veel invloed binnen de sport. Zo was David Stern, de voormalig commissoner van de NBA er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor dat het Amerikaanse basketbal een enorme vlucht maakte op het gebied van wereldwijde commercialisering. Hij wist de talenten van onder andere Michael Jordan te gebruiken om de sport in een nieuw daglicht te zetten.

Huidig NBA commissioner Adam Silver is druk bezig om de racistische kwestie binnen de sport hard aan te pakken, onder andere door grote druk uit te oefenen op Donald Sterling en hem te dwingen ’zijn’ Los Angeles Clippers te verkopen.

Uiteraard kent ook de NFL zo’n man. Sinds 2006 is Roger Goodell de hoogste baas binnen de NFL en bij zijn toetreding was hem er alles aan gelegen om van het American Football een veiligere sport te maken. Regels werden aangepast en aangescherpt om bijvoorbeeld te quarterback beter te beschermen. En helmet hits zijn uit den boze geworden.

Daarnaast wilde Goodell van spelers rolmodellen maken en dus werd excessief gedrag binnen en buiten de lijnen niet langer getolereerd. Hij propagandeerde geen onzin en excuses te accepteren. De American Football organisatie die NFL heet diende gerevolutioneerd te worden. Om dat kracht bij te zetten poseerde Roger in 2012 nog op de cover van Time magazine met daarop in grote, rode koeienletters THE ENFORCER gedrukt.

roger-goodell-time-magazine-cover

Van al die grote woorden lijkt anno 2014 weinig overgebleven. Wangedrag – vooral buiten de lijnen – zijn haast schering en inslag geworden en Goodell anticipeert daar op zijn zachtst gezegd niet heel consequent op. Een paar voorbeelden:

  • Onder zijn beleid werd in de voorbije twee jaar één speler geschorst;
  • Liet vallen dat hij één en ander door de vingers zou zien toen bekend werd dat 49ers linebacker Aldon Smith gearresteerd werd voor het rijden onder invloed en het onwettig dragen van een pistool. Roger’s reden: hij had vorig seizoen vijf weken in rehab gezeten;
  • Ondernam geen actie tegen Cleveland Browns eigenaar Jimmy Haslam, ondanks dat Haslams bedrijf akkoord ging met het betalen van een boete van 92 miljoen dollar voor wanpraktijken jegens zijn klanten;
  • Gaf Ray Rice een schorsing van slechts twee wedstrijden naar aanleiding van een in de media groot uitgemeten video waarbij Rice over het bewusteloze lichaam van zijn vriendin (inmiddels zijn vrouw) leunt, nadat hij haar in een lift knock-out geslagen zou hebben. Saillant detail is dat Rice deze week weer negatief in het nieuws is gekomen, wederom bij een incident waarbij hij en zijn vrouw betrokken zijn.

Voor iemand wiens missie het was en is om de sport te vrijwaren van dit soort incidenten, is hij wel erg mild.

Dat Goodell niet heel consequent is, blijkt wel uit het volgende voorbeeld (vooruit, ik haal er nog eentje aan). Jim Irsay, de eigenaar van de Indianapolis Colts, hangt een (gerechtelijke) straf boven het hoofd nadat hij in maart gearresteerd werd voor het vermoedelijk rijden onder invloed. Volgens de Amerikaanse politie had Irsay bijna 30.000 dollar aan cash bij zich (naja, dat mag natuurlijk) en verschillende potjes en flesjes met medicatie en pillen die enkel op voorschrift te verkrijgen zijn. Irsay had moeite met uit zijn auto te stappen en weigerde mee te werken aan een bloedtest. Vooralsnog moet Goodell nog altijd actie tegen Irsay ondernemen. Hij wil namelijk eerst afwachten wat de juridische instanties voor uitspraken doen, alvorens zelf iets tegen Irsay te ondernemen. Op zich prima zou je denken.

Diezelfde Goodell echter, was er als de kippen bij om Pittsburgh Steelers quarterback Ben Roethlisberger voor zes wedstrijden te schorsen (dat werden er na het indienen van een beroep nog vier) terwijl Big Ben niet eens gearresteerd of voorgeleid is geweest. Meten met twee maten dus.

Roger Goodell kreeg in het verleden het verwijt te hard te zijn en tegenwoordig dat hij te mild en inconsequent is. De NFL en zijn atleten dient een professionele organisatie te zijn, waarbij de spelers zich er van bewust zijn dat zij zowel binnen als buiten de lijnen in eerste instantie NFL-atleet zijn. En zich dus dienen te gedragen. En dan moet je duidelijke voorbeelden stellen. Het kan niet zo zijn dat een speler voor minimaal vier wedstrijden geschorst kan worden voor het positief testen op het gebruik van drugs, terwijl een speler die zijn vrouw meerdere malen mishandelt enkel twee wedstrijden langs de kant hoeft toe te kijken.

De NFL wordt steeds populairder. Binnen de States trekt de sport ook steeds meer vrouwelijke fans – ondertussen hebben die zelfs een eigen league – en ook wereldwijd en zeker binnen Europa wordt er steeds meer NFL gekeken en gevolgd. Willen Goodell en de zijne dat op een goede manier vermarkten, dan dienen ze wel schoon schip te maken en van de atleten rolmodellen maken waar de jeugd van nu – en wellicht de sterren van de toekomst – tegenop kan kijken.

Ook leuk om te lezen