Woede uitbarsting Carlisle inspireert Mavs

Door

Een donderspeech kan op twee manieren werken: of het geeft het team een boost, of het haalt het moraal van een team nog meer naar beneden. Dallas Mavericks-coach Rick Carlisle is iemand die zelden uit zijn slof schiet, maar als hij het doet, dan gaan de remmen ook los.

Om de kracht van een donderspeech van Carlisle te merken, gaan we terug naar maandagavond. De Mavs stonden tijdens het tweede kwart met negen punten achter tegen de Wizards die dit seizoen nog geen uitwedstrijd wisten te winnen. Carlisle vroeg om een time out en liet zichzelf behoorlijk gegaan. Hij uitte zijn woede met geschreeuw en door het clipboard hard op de grond te smijten om zijn spelers duidelijk te maken dat hij dit spel niet accepteerde. ,,Ik was boos, ontzettend boos. Dit had niets met basketbal te maken.”

Carlisle en de spelers wilden niets kwijt over wat er tijdens de time out werd gezegd, maar de spelers gaven antwoord door de wedstrijd uiteindelijk met 102-92 te winnen.

Mavs-center Tyson Chandler grapte na de wedstrijd over het incident. ,,Als je hem gooit, moet je hem ook breken!” stelde Chandler over het clipboard. Dan wat serieuzer. ,,De coach is een gepassioneerd man. Als hij zich op een moment in de wedstrijd zo voelt en hij wilt zich laten gaan, dan moet hij dat doen. Zeker als hij het gevoel heeft dat we niet alles geven en de concentratie niet optimaal is.”

Uit de NBA geschiedenis blijkt dat een coach een gelijk soort uitbarsting zich maar een paar keer per seizoen kan permitteren, voordat het effect verloren gaat. Dat is wat er met Avery Johnson gebeurde aan het einde van zijn periode in Dallas.

Shooting guard Jason Terry gaf aan dat deze uitbarsting goed was van Carlisle. ,,We willen niet dat hij zich zo laat gaan, maar wanneer hij het doet, heeft het wel effect. We reageerden op de juiste manier.”

Carlisle gaf zelf aan dat zijn uitbarsting gerechtvaardigd was. ,,Ik was zo boos omdat ik om deze jongens geef. Ik doe dit zelden, maar ik geloof heilig in wat we kunnen bereiken. Ik zeg de jongens wat ik vind en ik doe dat allemaal om ze te laten winnen, dat is waar het nu allemaal om draait,” aldus Carlisle.

Foto: i2.cdn.turner.com

Ook leuk om te lezen