Winnipeg Jets komen dichterbij in strijd om playoffplek

Door

De Winnipeg Jets hebben goede zaken gedaan in de strijd om de achtste plaats in de Eastern Conference. Thuis tegen de grootste directe concurrent, de Washington Capitals, werd binnen 3 periodes gewonnen, waardoor het gat is gekrompen tot 2 punten.

Op voorhand was het verschil 4 punten in het voordeel van de Capitals, die in deze wedstrijd dus een grote stap hadden kunnen zetten. De Jets vochten voor hun kans en hielden de spanning er in.

Aanvoerder Andrew Ladd gaf zijn ploeg in de eerste periode de ideale voorzet door voor de 1-0 te tekenen. Zijn eerste poging werd nog geblokt door John Carlson, maar in de tweede poging was doelman Vokoun kansloos.

Erg onder de indruk waren de Capitals hier niet van. 22 seconden later lag de puck aan de andere kant in het net. Brooks Laich versloeg doelman Pavelec van dichtbij na een pass van Marcus Johansson.

In de tweede periode kwamen de Jets wederom op voorsprong. Met nog vier minuten op de klok gaf Tim Stapleton een slim passje op Nikolai Antropov, die vrij voor het doel doelman Vokoun kon passeren. Vokoun leek hier van onder de indruk, want nog geen minuut later had hij geen goed antwoord op de inzet van Antti Mietinen, maar Tim Stapleton kwam een centimeter tekort om de rebound binnen te tikken.

En dus moesten de Capitals in de derde periode op zoek naar de gelijkmaker. Die opdracht hadden ze goed begrepen. Na 27 seconden lag de puck al in het net, na een powerplay-doelpunt van Matthieu Perrault.

Daarmee kwam de wedstrijd weer volledig open te liggen. Veel kansen leverde dat echter niet op. Een opwindend moment kwam toen Grant Clitsome Alexander Ovechkin de boarding en duwde en het publiek in het MTS centre liet luidkeels weten dit wel te kunnen waarderen. Later werd Ovechkin ook nog getrakteerd op de uitroeping “Crosby’s better”, refererend aan de rivaliteit tussen de Rus en de Canadees onder contract bij de Pittsburgh Penguins.

De Jets wisten daarnaast ook nog aanvallend hun kunde te tonen. In een 4 tegen 4 situatie komt de zeer aanvallend ingestelde verdediger Dustin Byfuglien goed tot zijn recht en dat liet hij dan ook zien. Byfuglien verscheen voor het net en werd bereikt door Andrew Ladd. Byfuglien maakte geen fout en de Jets hadden opnieuw een voorsprong te pakken.

In de slotminuten kregen de Jets nog een penalty te verwerken, waarna nog een spannende slotfase volgde. Dat leverde nog schoten op van Ovechkin en Dennis Wideman, maar doelman Pavelec hield zijn doel schoon, waarmee de Jets de punten over de streep trokken.

De Capitals staan nu met 78 punten op een achtste plaats en hebben nog 11 wedstrijden te spelen. De Jets (76 punten, 11 wedstrijden) en de Buffalo Sabres (75 punten, 11 wedstrijden) willen dolgraag die achtste plaats bemachtigen. Andere teams die nog moeten oppassen, zijn de Ottawa Senators (2de, 84 punten, 10 wedstrijden), de Florida Panthers (3de, 81 punten, 12 wedstrijden) en de Boston Bruins (7de, 83 punten, 12 wedstrijden).

De Jets en de Capitals treffen elkaar volgende week alweer, dan wordt de wedstrijd afgewerkt in Washington. Ook treffen beide ploegen de Florida Panthers nog, die nog boven beide ploegen staat op de eerste plaats in de Southeast Division.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen