Who’s better, who’s best (#9): Peyton Manning

Door

Who’s better, who’s best: Peyton Manning

Het moet een hartverscheurende keuze geweest zijn voor Indianapolis Colts voorzitter Bill Polian toen hij in 1998 moest beslissen wie het team als number one pick ging kiezen in de NFL draft. Quarterback Jim Harbaugh had het team verlaten en Polian wou de Colts vanuit de kern opbouwen door kwaliteit te draften.

Het stond zo goed als vast dat quarterbacks Peyton Manning uit Tennessee en Ryan Leaf uit Washington State hun naam als nummer 1 of 2 gingen horen, maar iedereen had het raden naar de volgorde. Polian maakte de juiste keuze. Leaf werd als tweede pick gekozen door de San Diego Chargers en was na vier seizoenen, 14 touchdownpassen en 36 interceptions niet meer te bespeuren in de NFL.

Manning mocht vanaf dag 1 aantreden als starter voor Indianapolis, en hij miste nog geen enkele wedstrijd. In 13 seizoenen en 208 opeenvolgende reguliere seizoenswedstrijden in de NFL gooide de quarterback al 399 touchdownpassen terwijl hij zijn team naar de overwinning leidde in Super Bowl XLI tegen de Chicago Bears. Twee seizoenen terug verloor hij weliswaar de finale tegen de New Orleans Saints.

De quarterback is goed op weg om alle passingrecords van de NFL te verbreken. Die van de Colts heeft hij al in handen. Manning won al vier keer de Most Valuable Player Award en was ook MVP in Super Bowl XLI. Hij mocht al 11 keer in de Pro Bowl spelen en geen enkele speler kon vlugger de kaap van 50 000 passing yards halen.

Manning heeft er zijn laatste seizoen van zijn contract opzitten in Indianapolis. De Colts hebben echter de Franchise Tag geplaatst op hun quarterback, wat wil zeggen dat hij sowieso volgend seizoen in Indy blijft, als de nieuwe arbeidsovereenkomst (als die er ooit komt) de tags nog erkent ten minste. Polian heeft weliswaar beloofd dat Manning een Colts zal blijven, zelfs al moeten ze hem daarvoor een monstercontract aanbieden. Hopelijk zien we hem nog een hele tijd als een bezetene plays veranderen van achter zijn offensive line.

Foto: picturepush.com

Ook leuk om te lezen