Who’s better, who’s best (#7): Johnny Unitas

Door

Who’s better, who’s best nummer 7: Johnny Unitas

Johnny Unitas werd in 1955 in de negende ronde van de Draft gekozen door het team uit zijn geboortestad, de Pittsburgh Steelers. Toenmalig head coach Walt Kiesling vond Unitas te dom om de positie te spelen en stuurde hem wandelen. De quarterback had een gezin te onderhouden en ging in de bouw werken. Op zondagen speelde hij football bij een semiprofessioneel team, de Bloomfield Rams. Hij verdiende er $6 wedstrijd.

Na dat seizoen mocht Johnny U bij de Colts tekenen na een try-out. In de vierde wedstrijd van het seizoen moest hij invallen, met rampzalige gevolgen. Zijn eerste professionele pass werd onderschept en teruggelopen voor een touchdown. Maar vanaf dan liep alles op wieltjes voor Unitas en de Colts. Hij speelde er zeventien seizoenen en won drie kampioenschappen.

Zijn grootste moment, samen met het winnen van Super Bowl V tegen de Dallas Cowboys, was de 1958 NFL title game. De New York Giants hadden een 17-14 voorsprong genomen, en met nog twee minuten te spelen begon Baltimore zijn drive op hun 14-yard lijn. Unitas gooide zeven opeenvolgende rake passen en kreeg zijn team in positie om de gelijkmaker tussen de palen te schoppen. In overtime dirigeerde hij een perfecte drive van 80 yards, met als kers op de taart een korte touchdownrun van fullback Alan Ameche om het kampioenschap naar Baltimore te brengen. Die wedstrijd staat nu bekend als ‘the greatest game ever played’.

Johnny U gooide voor 40239 yards en 290 touchdowns. Hij wist 47 wedstrijden op rij een touchdownpass te gooien, een record waar andere quarterbacks nog maar van kunnen dromen. Unitas mocht 10 maal in de Pro Bowl spelen en werd drie keer tot Most Valuable Player in de NFL verkozen. Zijn nummer, 19, mag nooit nog gedragen worden door een speler van de Colts. De beste senior quarterback in college, en jammer genoeg zijn er niet veel meer, krijgt de Johnny Unitas Golden Arm Award. In 1979 kreeg John Constantine Unitas zijn standbeeld in de Hall of Fame.

Ook leuk om te lezen