Who’s better, who’s best (#11): Barry Sanders

Door

Who’s better, who’s best nummer 11: Barry Sanders

Barry Sanders werd in 1989 in de eerste ronde als derde pick overall gekozen door de Detroit Lions. De running back had de Heisman Trophy gewonnen in 1988 als beste speler in college en liet zijn laatste jaar bij Oklahoma State aan zich voorbij gaan. In zijn eerste seizoen als Lion liep hij voor 1470 yards, meteen goed voor het clubrecord.

Zijn beste seizoen kwam er in 1997 toen hij voor 2053 yards rushte en nog eens 305 yards won op 33 catches. Hij werd dat jaar de Most Valuable Player in de NFL en haalde ook meer dan 100 yards rushing in 14 wedstrijden dat seizoen, een absoluut record.

Sander was niet de grootste of sterkste running back, maar de manier waarop hij de tacklers liet missen is nog steeds ongezien. Hij kon zo vlug van richting veranderen, ‘on a dime’, dat de verdedigers niet wisten waar eerst te springen. Hij werd door NFL Network niet voor niets verkozen als ‘most elusive running back of all times’. Enkel jammer dat hij nooit een kampioenschapsring kon winnen.

In tien seizoenen bij de Lions liep hij telkens voor meer dan 1000 yards per seizoen. Sanders werd de eerste running back die in vijf seizoenen voor meer dan 1500 yards liep, waaronder vier seizoenen op een rij tussen 1994 en 1997. Hij mocht in ieder seizoen van zijn loopbaan in de Pro Bowl spelen. In 2004 kreeg Sanders zijn plekje in de Hall of Fame

Ook leuk om te lezen