White Sox kiezen met Ventura voor de grote (on)bekende

Door

En als een donderslag bij heldere hemel presenteerde de Chicago White Sox (lees: GM Kenny Williams) z’n nieuwe manager. Geen Terry Francona, geen Sandy Alomar Jr., geen Dave Martinez en geen Tony La Russa. Nee, Williams verraste de South Siders met een onvervalste curveball, en kwam met oud-Sox-grootheid Robin Ventura (44) op de proppen.

Chicago reageerde als met stomheid geslagen. Huh? Robin Ventura? Absolute publiekslieveling als speler, kei van een derde honkman, heel aardige kerel ook. Maar waar heeft-ie nou helemaal zijn ervaring als manager opgedaan? Nergens dus. Ventura is als manager zo groen als gras.

Williams kreeg dan ook meteen veel kritiek te verduren. En niet eens zozeer vanwege zijn keuze voor Ventura, maar meer vanwege de procedure die hij bij de aanstelling had gevolgd. Hij had niet eens de moeite genomen om topkandidaten als Francona, Alomar en Martinez aan een sollicitatiegesprek te onderwerpen. En even een balletje opgooien en z’n oor te luister leggen was toch wel ‘t minste wat-ie had kunnen doen.

Nou is Robin Ventura (van (1989-98 tien jaar in Comiskey Park actief voor de White Sox) wel ‘n typische Sox-keuze. Jerry Reinsdorff, als White Sox-eigenaar noch als Bulls-eigenaar, stelt namelijk nimmer een coach of manager aan die die job al eens elders heeft bekleed. Soms loopt dat desastreus af (Vinny Del Negro), soms ook blijkt het een schot in de roos (Tom Thibodeaux, Ozzie Guillen).

Is Ventura dan misschien een veredelde stroman, die de club door een paar jaar van wederopbouw moet leiden? Het heeft er alle schijn van. ,,Verwacht niet dat er op zijn eerste werkdag meteen een Tony La Russa voor de groep staat”, zo liet Williams gistermiddag weten. Die daar bovendien aan toevoegde dat Ventura de tijd zal krijgen. Zaag z’n kop er niet af als we de komende twee jaar de .500 niet halen, hield hij de pers voor.

En Ventura zelf? ,,Ik realiseer me dan ik nog nooit een team heb gemanaged”, liet hij weten. ,,Maar ik weet ook dat ik hier op een plaats ben waar ik alle mogelijke support kijg. Ze geven me hier de kans om in m’n job te groeien.”

Foto: chicagotribune.com

 

Ook leuk om te lezen