‘Weer twee weken van NBA-seizoen geschrapt’

Door

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat het NBA-seizoen opnieuw zal moeten worden ingekort. De besprekingen over een nieuwe collective bargaining agreement zitten immers nog muurvast. Verwacht wordt dat de bond snel bekend maakt dat zij opnieuw door twee speelweken een ferme x zal zetten.

Vooralsnog zijn dit officieuze berichten. Maar volgens de New York Daily News treedt NBA-commissioner David Stern, die herstellende is van een griepje, snel met deze mededeling naar buiten. Dat zou dan al het derde uitstel zijn, want eerder moest de league al een streep zetten door het voorseizoen. Donderdag 10 oktober zag Stern zich door de voortkruipende cao-onderhandelingen genoodzaakt een streep door de eerste twee weken van 2011-2012 te zetten.

Als de NBA er inderdaad weer veertien basketballoze dagen aan vastplakt, dan is de eerste tipoff in ieder geval niet voor maandag 28 november. Dat betekent een verlies van 102 wedstrijden. Nadat bij de eerste afzegging al 100 duels sneuvelden; een verlies van 1 miljoen dollar per potje.

En de kans dat Stern nog meer van dit soort slechte berichten de wereld in moet helpen, is groot. Een deal lijkt nog niet in de maak. De clubbazen en de spelersvakbond zijn sinds 1 juli op de heikele punten nog geen millimeter opgeschoten. Nog altijd ruziën zij over de verdeling van de NBA-inkomsten en zijn beide het nog altijd niet eens over de invulling van het salarisplafond.

Na tijdenlang zelf onderhandeld te hebben met vertegenwoordigers van de bond erbij werd besloten de hulp van een mediator in te roepen. Maar erkend bemiddelaar George Cohen bleek geen ‘spediator’. Opnieuw kwamen de betrokkenen niet dichter tot elkaar en zo begonnen de spelers vorige week met een potje moddergooien. De heren eigenaren hadden hen het mes op de keel gezet: slik de 50-50 verdeling van de 4 miljard dollar aan inkomsten dan praten we verder over de andere zaken. Op die voorwaarde wilde de vakbond niet onderhandelen.

Toch wordt er in de wandelgangen gefluisterd dat er snel krabbels onder een nieuwe cao kunnen worden gezet en dat er rond kerst weer topbasketbal in the States is te zien. Dat lijkt vooral gebaseerd te zijn op hoop, al worden de gesprekken vandaag weer hervat. Is een snelle ommekeer te verwachten? De betrokkenen liggen immers al bijna vier maanden in verbale loopgraven. Hoe waarschijnlijk is het dat zij rap andere stellingen zullen innemen. Maar wie weet…

Foto: ongo.com

Ook leuk om te lezen