Warriors houden Rockets nipt van het lijf

Door

Houston Rockets v Golden State Warriors

De eerste wedstrijd in de Conference Finals is achter de rug. En wat was het gelijk spannend! Na de verrassende ontknoping in de serie tussen de Los Angeles Clippers en de Houston Rockets was iedereen benieuwd hoe de Texanen zich zouden houden tegen de Golden State Warriors. De fans van beide teams kregen waar voor hun geld: pas in de laatste paar minuten viel de beslissing en werd het 106-110 voor de Warriors.

De Rockets schoten uit de startblokken, en gingen op eenzelfde manier te werk als ze tegen de LA Clippers hadden laten zien. Vrijwel iedereen van Houston wist de bal in het net te krijgen, en dat leverde een verrassende tussenstand in de Oracle Arena. Op een goed moment leidde de ploeg van coach Kevin McHale zelfs met zestien punten, wat het publiek in Oakland met stomheid geslagen liet. Ze zouden toch niet net als de Clippers billenkoek krijgen?

Lead Change Game 1

In het tweede kwart rechtten de Warriors gelukkig de rug. Aan de hand van sterspeler Stephen Curry gingen de Warriors op jacht, en dankzij een geweldige 25-6 run trokken ze de stand gelijk tot 52-52. Vanaf dat punt ging de strijd min of meer gelijk op, al leken de Warriors moreel een overwicht te hebben. Een en ander kan ook hebben gelegen aan het donderende lawaai in de Oracle Arena.

De tweede helft werd voor de fans van beide teams een zenuwslopende 24 minuten. Beide ploegen deden niet voor elkaar onder, en hoewel de Warriors meermaals het overwicht leken te krijgen, konden ze nooit een beslissing forceren zonder dat de Rockets een antwoord hadden. Dankzij prima spel van Josh Smith en Trevor Ariza, bijvoorbeeld.

De wedstrijd was echter vooral het verhaal van het gevecht tussen de twee voornaamste MVP-kandidaten, Stephen Curry en James Harden, zoals Dwight Howard al voorspeld had. De onbetwiste leiders van hun respectievelijke ploegen voldeden aan de verwachtingen die vooraf bij hen neer waren gelegd. En net als bij de MVP-prijs trok Curry aan het langste eind: hij had 34 punten, terwijl Harden het met 28 punten moest doen.

Curry was gelukkig niet de enige die een topwedstrijd speelde. Ook Shaun Livingston (achttien punten, zeven rebonds en drie assists vanaf de bank) speelde een dijk van een pot. Draymond Green, zoals gewoonlijk de verdediging van de Warriors kleur gaf, kweet zich ook uitstekend van zijn taak.

Sterker nog: het scheelde weinig of Green was de enige man op het veld met een triple-double. De verdedigende revelatie van dit seizoen was namelijk goed voor dertien punten, twaalf rebounds en acht assists. Hij wist Dwight Howard in de tang te houden, hoewel dat ook kwam doordat laatstgenoemde al in het eerste kwart geblesseerd raakte aan zijn (kwetsbare) knie toen Josh Smith er tegenaan kwam.

Ondanks alle tegenslag bleven de Rockets echter in de race om een gigantische verrassing te veroorzaken. Met nog vijf minuten te gaan in het vierde kwart stond de stand nog gelijk, maar toen drukten de Warriors de voet op het gaspedaal en was het vooral Curry die de doodsteek uitdeelde met een knappe driepunter in transition.

Toch? Nee, toch niet. De Rockets kwamen wederom terug, en met nog 14,6 seconden te spelen was het verschil slechts twee punten. Het uitzinnige publiek in Oakland schreeuwde en smeekte de Warriors om overeind te blijven en de winst binnen te trekken. Dat lukte dankzij vrije worpen van Curry en een mislukte play van Houston. De verrassing was zo binnen handbereik dat James Harden het naderhand niet kon laten even flink te vloeken.

Komende vrijdag om 03:00 Nederlandse tijd staan de twee ploegen weer tegenover elkaar, wederom in Oakland, Californië. Kijken of de Rockets wederom een achterstand goed kunnen maken!

The Paint
Trevor Ariza en Draymond Green hadden een fijn grondgevecht tijdens de wedstrijd. De scheidsrechters waren gelukkig een aanstellers: geen technical fouls maar gewoon doorspelen.

Dit is signature James Harden. Een stapje achteruit, de verdediger in kwestie (Klay Thompson) kwijt raken, en de jumpshot raak schieten. Bekend recept, maar niet minder mooi om te zien.

Stephen Curry heeft een hechte familie, die hem altijd en overal aanmoedigen. Geen wonder dat ze, na een mooie driepunter van de MVP van dit seizoen, de goede handsignalen weten te gebruiken…

… en zijn dochter bemoeide zich ook nog met de persconferentie! “Be quiet, daddy!”

Wat een schitterende bounce pass van Leandro Barbosa op Andre Iguodala! And one!

Box Score
Houston Rockets (0) @ Golden State Warriors (1): 106-110

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen