Walton: ‘Lockout is beschadigend’

Door

Binnen de NBA weten ze dondersgoed dat ze gaan inleveren als er een lockout komt. Zulke goede cijfers als nu heeft de league nog niet gehaald.

Hoewel er nog altijd sprake is van een miljoenenverlies, is de NBA hotter dan ooit. Mocht straks het gesteggel over geld tussen clubeigenaren en spelers inderdaad beginnen, dan is de verwachting dit miljonairsgekibbel fans zal afstoten.

In de mogelijke onderhandelingen voor, zeg maar een betere cao, zit een flinke paradox. Spelers en hun bazen proberen er financieel beter van te worden, terwijl de supporter de verliezer kan zijn van dit steekspel om de almighty dollar.

Hierdoor bestaat de kans dat zij (een tijdlang) verstoken blijven van basketbal en dat daardoor de toenemende interesse weer afneemt.

ESPN, TNT en ABC, de drie zenders die NBA-wedstrijden tonen, melden alle drie een groei van het aantal kijkers.

Daarnaast blijkt het aantal verkochte stoeltjes in de basketbalarena’s eveneens in de lift te zitten. Een NBA-match werd gemiddeld bezocht door 17.306 toeschouwers; wat een stijging is van 1 procent in vergelijking met 2010. En ook de bezettingsgraad in de stadions lag met 90,3 procent opnieuw erg hoog.

Die ontwikkeling zal stagneren als het NBA-seizoen later begint of nog erger. ,,Het idee van een lockout en dan fans verliezen is het meest angstige van allemaal. En dat op een moment waarop de populariteit op z’n top is”, aldus Laker Luke Walton, die verbaal bijval kreeg van Tony Allen (Memphis Grizzlies) en Royal Ivey (Oklahoma City Thunder).

Wat voor effect een lockout kan hebben, kunnen de heren teameigenaren en basketballers nu zelf een deur verder bekijken.

De onderhandelingen in de NFL zitten muurvast en houdt deze league volledig in z’n greep. ,,We weten hoe gevaarlijk een lockout kan zijn”, vervolgde de Laker. ,,We hebben het eerder gezien in het basketbal, maar ook in het honkbal en ijshockey. Het is beschadigend.”

Walton realiseert zich heel goed dat het basketbal in z’n algemeenheid er niet schadevrij uitkomt. Nog meer geld willen vangen in tijden waarin iedereen het met minder moet doen, is voor de gewone man een ver-van-mijn-bedshow en dus risicovol.

,,Uit het perspectief van de fans is het zo dat eigenaren en spelers veel geld verdienen en rijk zijn. Daarom is het voor hen zo moeilijk om met beide kampen mee te voelen. Zeker wanneer zij hard werkende mensen zijn die hun hard verdiende geld uitgeven aan kaartjes of merchandise.”

Foto: lakers.freedomblogging.com

Ook leuk om te lezen