Waarom de blunder van James Harden geen blunder was

Door

harden last play

Game 2 tussen de Golden State Warriors en Houston Rockets was spannend tot de allerlaatste seconde (recap). De Rockets kregen in het slot een unieke kans op de zege, maar James Harden verspeelde de bal. Houston had toen nog een timeout te goed en dus kreeg The Beard bakken kritiek over zich heen. Maar zijn ‘blunder’ was eigenlijk geen blunder…

Geen domme play
Bovenstaande play ging de wereld rond. De Rockets 99-98 achter in Oakland, een misser van Harrison Barnes en Harden alleen met de bal in zijn handen. Twee punten in het bakje? Nee, ‘Splash Brothers’ Stephen Curry en Klay Thompson verdedigden als nooit tevoren en lieten Harden geen kans op een schot. The Beard bleef op de grond liggen, met de handen in het haar terwijl de buzzer afging.

Was het een slimme play van Harden? Nee. Maar was het een blunder? Ook niet. Harden leek even zelfs een fastbreak te kunnen starten, het soort play waar de shooting guard zo sterk in is. Buiten Blake Griffin scoorde Harden deze play-offs de meeste punten in transitie: 75. The Beard scoorde tot nu toe 1,25 punten per transitie, waarmee hij even goed doet als Griffin en LeBron James. Hij rondt ook bijna 60% van zijn transition plays succesvol af en dwingt in bijna één op vier gevallen vrije worpen af. Harden maakte deze play-offs liefst 131 op 141 vrije worpen. Goed voor 92,9%. Dat hij dus vol door ging, was helemaal niet zo slecht gezien.

Wat deed Howard?
De defense van Curry en Thompson was subliem. Eerst om de fastbreak van Harden te stoppen, daarna om hem in een double team de bal af te snoepen. De vraag is echter of Harden die bal wel moest terug krijgen van Dwight Howard.

harden howard G2

Op de foto is te zien dat Harden initieel de juiste play maakte door de bal richting Howard te passen. Die had echter geen zin in balbezit en een heldenrol, en gaf de bal meteen weer terug. Daardoor was het vrij simpel voor de Splash Brothers om Harden in de tang te nemen. Maar als je goed kijkt, zie je dat Howard die bal niet had moeten teruggeven. De center van de Rockets had een zee van ruimte om naar de basket te gaan. Daardoor had Draymond Green moeten helpen en stond Terrence Jones helemaal alleen onder de ring om de mogelijke game winner te maken. Of Howard had gewoon zelf kunnen scoren.

Geen teamplay dus van Howard, die waarschijnlijk geen vrije worpen wilde schieten met nog slechts enkele seconden op de klok. Howard maakt tot nu toe amper 40,9% van zijn vrije worpen in de play-offs. Begrijpelijk dus dat hij niet meteen warm liep om de held uit te hangen, maar hij liet zijn team erdoor wel gedeeltelijk in de steek. Nu krijgt Harden alle kritiek, terwijl die eigenlijk de juiste play maakte gezien de double team op hem.

Timeout?
Of toch niet? Houston had namelijk nog een timeout en Harden had die dus op twee momenten kunnen inroepen: 1) toen hij de rebound pakte na de misser van Harrison Barnes, 2) toen hij zag dat Curry en Thompson hem kwamen double teamen. Een timeout en een set play had de Rockets mogelijk wel punten kunnen opleveren. Maar is dit in de eerste plaats geen verantwoordelijkheid van coach Kevin McHale?

Bovendien was geen timeout inroepen minstens even begrijpelijk. De defense van de Warriors stond helemaal niet zoals ze moest staan. Bij een inbound play staat de defense wel zoals het hoort. Met acht seconden op de klok was er nog wel wat mogelijk geweest, maar met vier? Dan mochten de Rockets al blij zijn om de bal clean in het veld te krijgen. Conclusie: de play van Harden zal altijd boven deze serie hangen, 1-1 of 2-0 is een gigantisch verschil. Maar uiteindelijk deed The Beard wat elke superster zou doen: de juiste play maken voor zijn team. En dat is niet dom, maar zoals het hoort.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen