Vooruitblik MLB: Atlanta Braves

Door

In deze serie zullen wij alle dertig Major League teams behandelen. Per team kijken we naar hoe de prestaties vorig jaar waren, wat er in de winter veranderd is en hoe het team er voor 2011 uitziet. De komende weken kunnen jullie van elk team een stukje verwachten. We beginnen met de NL East en het eerste team in deze serie: de Atlanta Braves.

2010: Het afscheid van een legende
Al voor het seizoen werd bekend dat dit het laatste jaar zou worden van legendarische manager Bobby Cox. In zijn laatste jaar bereikte Cox met de Braves de playoffs door de Wild Card te winnen. Cox bereikte met de Braves veertien keer op rij (16 keer in totaal) de playoffs, won vijf pennants en won in 1995 de World Series.

Dit jaar werden de Braves in de National League Division Series uitgeschakeld door de latere kampioen San Francisco.Cox eindigt zijn carrière met 2504 wins en is daarmee de vierde meest succesvolle manager ooit achter Connie Mack, John McGraw en Tony Larussa. Hij kreeg een mooi afscheid na zijn laatste wedstrijd.

De Braves pakten in 2010 dus de Wild Card en eindigden met een record van 91-71. Ze scoorden 738 punten (5e in de NL), team AVG. 258 (ook 5e in de NL), ze sloegen 1411 hits waarvan er slechts 139 over de hekken gingen. Martin Prado was de enige speler die boven de .300 sloeg. De Braves moesten het dan ook vooral van hun goede pitching. Hun pitchers, waaronder Jair Jurrjens, hadden een gezamenlijk ERA van 3.57 (3e in de NL) en ze gooiden 1241 keer drie slag en slechts 505 keer vier wijd.

De speler die in positieve zin het meest opviel was rookie Jason Heyward. Hij sloeg in zijn eerste MLB at bat een homerun en was in zijn eerste jaar meteen All-Star. Hij eindigde het seizoen met een slaggemiddelde van .277, 22 homeruns, 72 RBIs en eindigde achter Buster Posey als tweede in de strijd om de Rookie of the Year Award.

In negatieve zin viel vooral center fielder Nate McClouth op. McClouth die eerder voor de Pirates en Braves al goede seizoenen kende, sloeg dit jaar slechts .190 met 6 homeruns en 24 RBIs.

2011: Nieuwe manager, weer playoffs?
Fredi Gonzalez heeft de ondankbare taak Bobby Cox op te volgen. Gonzalez was eerder manager bij de Marlins. De Cubaan, die daar onder meer samenwerkte met Rick van den Hurk, kende daar een aantal redelijke seizoenen. Hij komt dit jaar zijn oude tweede honkman Dan Uggla tegen. Uggla kwam in een trade over van de Marlins en tekende kort geleden een contract dat hem tot eind 2015 aan de Braves bindt. Hij moet de line up van extra power voorzien, want zoals gezegd ontbrak het daar vorig jaar aan bij de Braves.

Eerst honkman Derrek Lee, die de Braves eind vorig seizoen via een trade uit Chicago weghaalden, tekende een contract bij de Baltimore Orioles. Het lijkt erop dat de Braves hun volgende grote talent, Freddie Freeman, een kans gaan geven zich te bewijzen als Major Leaguer. In Triple-A sloeg hij vorig jaar .319 en hij schijnt veel power te hebben. Mocht het niet direct goed gaan dan heeft Atlanta nog Eric Hinske achter de hand als back-up.

Op het derde honk zal Martin Prado het jaar starten, totdat veteraan Chipper Jones hersteld is van zijn knieblessure. Op dat moment zal Prado naar het linksveld verkassen. In Spring Training krijgt Nate McClouth de kans om zich op nieuw te bewijzen voor een plek ik de starting line up in linksveld of midveld. Hij gaat dan de strijd aan met talenten Jordan Schafer en Matt Young. Alex Gonzalez, die overkwam na een trade met de Blue Jays, zal ook volgend seizoen de positie van korte stop invullen. Franchise faces Jason Heyward en Brian McCann komen terug als respectievelijk rechtsvelder en catcher.

In de pitching lijkt weinig te veranderen bij Atlanta. De rotation wordt aangevoerd door Derek Lowe en Tim Hudson en bevat talenten als Tommy Hanson, Jair Jurrjens en Mike Minor. In de bullpen vertrekken weliswaar closer Billy Wagner en relievers Kyle Farnsworth en Takashi Saito, maar de talentvolle Craig Kimbrell zal de taken als closer op zich nemen bovendien trokken de Braves nog Scott Linebrink en George Sherrill aan als setup men. De volledige depth chart van de Braves vind je hier.

De Braves krijgen het in 2011 zwaar in de NL East tegen de Phillies, Nationals, Mets en Marlins. De Phillies lijken topfavoriet, maar de Braves zullen zeker voor de Wild Card gaan.

Ook leuk om te lezen