Voormalig NHL-speler Belak dood aangetroffen

Door

De afgelopen week is de NHL-wereld wederom opgeschrikt door een onverwacht sterfgeval. Afgelopen woensdag werd oud-speler Wade Belak namelijk dood aangetroffen in een hotel in Toronto, waar hij zichzelf, volgens een anonieme bron, van het leven had beroofd. Hiermee is hij inmiddels al de derde (voormalig) NHL-speler die deze zomer is overleden. In mei overleed New York Rangers-aanvaller Derek Boogaard immers in zijn huis en twee weken geleden werd Winnipeg Jets-speler Rick Rypien dood gevonden.

Belak speelde veertien seizoenen lang in de NHL en kwam daarin achtereenvolgens uit voor de Colorado Avalanche, Calgary Flames, Toronto Maple Leafs, Florida Panthers en Nashville Predators. Bij deze laatste ploeg sloot hij het afgelopen seizoen zijn carrière op 35-jarige leeftijd af en hij kwam met de club overheen dat hij het komende jaar een organisatorische functie zou gaan bekleden binnen de franchise.

Er zijn nog niet veel details vrijgegeven over de Belak’s dood, maar de woordvoerder van de politie in Toronto kon al wel aangeven dat het niet onder verdachte omstandigheden is gebeurd. Wel werd meteen na de bekendmaking van zijn overlijden duidelijk dat Belak zeer geliefd was onder zijn voormalige medespelers. Er verschenen namelijk enorm veel tweets van collega’s op het internet, waarin zijn aangaven enorm geschokt en bedroefd te zijn door het verschrikkelijke nieuws.

Dit derde sterfgeval in korte tijd was genoeg reden voor de NHL om een statement naar buiten te brengen omtrent deze trieste incidenten. NHL Commissioner Gary Bettman en NHLPA Executive Director Donald Fehr verklaren hierin onder andere het volgende:

“Iedereen binnen de National Hockey League en de National Hockey League Players’ Association is diepbedroefd over het verlies van drie jonge mannen binnen een tijdsbestek van slechts enkele weken.

Alhoewel de omstandigheden van elk incident op zichzelf stonden, kunnen we deze tragische gebeurtenissen niet negeren. Daarom gaan we de factoren van de sterfgevallen in detail onderzoeken en proberen we uit te vinden of we concrete stappen kunnen nemen om het welzijn van de spelers te verbeteren en de kans op dit soort incidenten te verkleinen.

Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat alle mogelijke stappen en voorzorgsmaatregelen worden genomen en getroffen om duidelijk te maken aan de NHL-spelers, en tevens aan alle overige leden van de NHL-familie, dat er verschillende hulpmiddelen voor hen beschikbaar zijn wanneer zij enige hulp nodig hebben. We willen dat de mensen zich op hun gemak voelen wanneer zij hulp zoeken”

Foto: theglobeandmail.com

Ook leuk om te lezen