Voorbeschouwing NHL play-offs: Washington Capitals

Door

Nu de NHL-competitie ten einde is, zal de play-offstrijd weer helemaal los gaan barsten. Uit beide conferences hebben de beste acht teams zich voor deze play-offs geplaatst en deze teams nemen het via best-of-seven-wedstrijden tegen elkaar op. Allereerst vindt er een strijd binnen de conferences plaats. In drie wedstrijdrondes wordt bepaald wie de sterkste is van de Eastern Conference en wie van de Western Conference.

Deze twee teams winnen niet alleen respectievelijk de Prince of Wales Trophy en de Clarence S. Campbell Trophy, ze nemen het ook tegen elkaar op in de grootste ijshockeywedstrijd van het jaar, de best-of-seven-strijd om de Stanley Cup.

Per conference zullen we hier aandacht besteden aan de grootste kanshebbers om de Stanley Cup-finale te halen. Dinsdag schonken we aandacht aan de Vancouver Canucks, de Detroit Red Wings en de San Jose Sharks uit de Western Conference als kanshebbers, vandaag doen we dat met de Eastern Conference.

Washington Capitals

Dit seizoen zijn de Washington Capitals de sterkste gebleken in de Eastern Conference. Dit is geen verrassende ontwikkeling, want sinds de draft van Alexander Ovechkin heeft de club uit de Amerikaanse hoofdstad zich ontwikkeld tot een ware topploeg die elk jaar meedoet voor de prijzen.

Tot op heden hebben de Capitals in hun bestaan nog geen enkele keer de Stanley Cup gewonnen, maar dit jaar kan dat gezien de huidige vorm zo maar veranderen.

De afgelopen drie jaar zijn de Washington Capitals niet meer weg te denken uit de play-offs en dat is voor een grot deel te danken aan de eerder genoemde superster Ovechkin. Nadat hij in 2004 in de eerste ronde werd gedraft, is Washington een team om hem heen gaan bouwen.

Dat dit dus een succes is geweest, blijkt wel uit de resultaten. Het hoogtepunt voor de Capitals was waarschijnlijk wel de halve finale van de conference in 2009 toen de tweestrijd tegen de grote rivaal Pittsburgh Penguins met 3-4 ternauwernood verloren ging.

Ovechkin behaalde ook persoonlijke triomfen want in 2008 en in 2009 won hij als MVP van het reguliere seizoen de felbegeerde Hart Memorial Trophy. Inmiddels bestaat het team van Washington uit meer dan alleen Ovechkin. Zo wordt de left winger in de voorhoede bijgestaan door centers Nicklas Backstrom en Jason Arnott, die vlak voor de trade deadline overkwam van de New Jersey Devils.

Daarnaast beschikken de Capitals over een sterke verdediging met spelers als Mike Green en Dennis Wideman en een betrouwbare doelman in de persoon van Michal Neuvirth.

De Capitals zijn dit jaar dus zeker in staat om de wrange bijsmaak van vorig jaar weg te spoelen. In 2010 eindigden de mannen van coach Bruce Boudreau namelijk als beste van de NHL na het reguliere seizoen en gingen ze dus als eerste geplaatst de play-offs in. In de eerste ronde waren de Montreal Canadiens echter al met 4-3 te sterk en eindigde het seizoen dus toch in een domper.

Met een uitgeruste Alexander Ovechkin gaan de Washington Capitals er dit jaar dus alles aan doen om zich te wreken voor deze teleurstellende prestatie van vorig seizoen. Allereerst moet daarvoor gestreden worden met de New York Rangers. De Rangers bereikten de play-offs op het allerlaatste moment door een nederlaag van hun concurrent, de Carolina Hurricanes.

Dit houdt echter zeker niet in New York op voorhand kansloos is tegen de sterke Capitals, want in de reguliere competitie wisten de Rangers namelijk wel drie van de vier onderlinge ontmoetingen in hun voordeel te beslissen.

Foto: blogcdn.com

Ook leuk om te lezen