Voorbeschouwing NBA play-offs: New York Knicks

Door

Vandaag starten in de NBA de play-offs. Na een seizoen vol hoogte en dieptepunten hebben zestien zich geplaatst voor de knockoutfase. Al deze ploegen hebben maar één doel: het winnen van de Larry O’Brien NBA Championship Trophy.

In deze serie belichten we alle deelnemers aan de play-offs. Vrijdag kon je alle deelnemers (Memphis Grizzlies,Denver Nuggets, Oklahoma City Thunder, New Orleans Hornets, Portland Trailblazers, Dallas Mavericks, San Antonio Spurs, Los Angeles Lakers,) van de Western Conference lezen, vandaag gaan we verder met de acht ploegen uit de Eastern Conference.

New York Knicks

‘Playoffs, I told ya the Knicks are back. Stand up NY!’ Dat twitterde Amare Stoudemire maandag 4 april in alle vroegte de wereld in. En feest werd het in de Big Apple na de bevrijdende overwinning een paar uur eerder op de Cavaliers, want de stad heeft zeven jaar met smart zitten wachten op de terugkeer naar het playoffnest.

Bij iedere liefhebber deden de slechte prestaties van de laatste jaren toch een beetje pijn. Hoe je het ook wendt of keert; de Knicks zijn een grote naam in de NBA. New York verdient een plaats in de postseason, maar daar was de ploeg sinds 2004 gewoon te armtierig voor. Daar moest dus verandering in komen, zo vonden de beleidsmaker.

Een grote vis moest ervoor zorgen dat er een einde kwam aan de droogte, want met 29 zeges ,zoals in 2010, bereik je nooit de playoffs. LeBron James werd het niet. Amare Stoudemire ging de uitdaging wel aan om de Knicks terug te brengen naar het gewenste niveau. Sinds eind februari kreeg hij daarbij hulp van superster Carmelo Anthony en spelverdeler Chauncey Billups.

Met horten en stoten eindigde New York op de zesde plaats. De curve is als volgt samen te vatten: goed, slecht, goed. Eind november was de score 14 wedstrijden boven 0.500. In maart hadden de Knicks meer nederlagen dan zeges om vervolgens sterk te finishen met een record van 42-40.

Erg gelukkig is de trade van Melo van Denver naar New York niet geweest. Het bleek flink wennen, waardoor er meer wedstrijden verloren gingen dan gehoopt. Vooral defensief liet de ploeg steken vallen. Verdedigen is ook niet het sterkste punt van de forward. Vandaar dat de Knicks een tijd lang de meeste punten na rust moesten incasseren.

Maar de meeste gaten in de dijk lijken gedicht. In de match up met de Boston Celtics lijken rebounden en verdedigen dan ook de sleutelbegrippen. Volgens Melo heeft de selectie eerst aan andere zaken gewerkt. ,,Iedereen zit nu op dezelfde pagina. We vertrouwen en begrijpen elkaar en weten wat het beste is voor sommige spelers en wat het beste is voor het team,” liet Melo zich nogal cryptisch uit.

En dan het perspectief voor de ‘post’. Als New York verder wil komen dan moet het boven zichzelf uitstijgen. Zij moet namelijk iets doen wat sinds 24 november 2006 niet meer gelukt is: winnen in de Garden in Boston. En aangezien Boston het thuisvoordeel heeft, is een zege in het hol van de leeuw echt een must..

Stoudemire is hoopvol. ,,Voor de eerste missie zijn we geslaagd. Het is nu tijd voor de volgende.”

Foto: deportes.orange.es

Ook leuk om te lezen