Voorbeschouwing NBA play-offs: Chicago Bulls

Door

Vandaag starten in de NBA de play-offs. Na een seizoen vol hoogte en dieptepunten hebben zestien zich geplaatst voor de knockoutfase. Al deze ploegen hebben maar één doel: het winnen van de Larry O’Brien NBA Championship Trophy.

In deze serie belichten we alle deelnemers aan de play-offs. Vrijdag kon je alle deelnemers (Memphis Grizzlies,Denver Nuggets, Oklahoma City Thunder, New Orleans Hornets, Portland Trailblazers, Dallas Mavericks, San Antonio Spurs, Los Angeles Lakers,) van de Western Conference lezen, vandaag gaan we verder met de acht ploegen uit de Eastern Conference.

Chicago Bulls

In de succesvolle jaren ’90 was een 60-plusser heel gewoon in Chicago. In zes jaargangen wonnen de legendes van de Bulls meer dan 60 partijen. In 1996 haalden zij zelfs een historisch record van 72-10. Zo goed als 15 jaar terug zijn de Bulls anno 2011 niet, wel als in 1997-1998 (ook toen 62-20) toen de titel in het oosten voor het laatst hun buit was.

Geheel onverwachts is Chicago terug aan het front. Beste record van de NBA en zeer waarschijnlijk beste speler van de league. Dat waren ze bij de Bulls wel gewend. Exact 2 decennia na het binnenhalen van de eerste NBA-titel met Michael Jordan als leider herleven oude tijden in de city of wind.

Vooraf was duidelijk dat de Bulls met Derrick Rose, Joakim Noah, Luol Deng en Carlos Boozer een playoffkandidaat was. De verwachting was dat het team van Tom Thibodeau zou strijden om de beste plek achter Boston, Miami en Orlando. Na hun 41-41 record van vorig jaar en een kort bezoekje aan de playoffs (kansloos tegen de Cleveland Cavaliers) leek een plek in de marge het meest reëel.

Alle verwachtingen werden overtroffen. Niet de Heat maar de Bulls werden de standaard in het oosten. Niemand had kunnen rekenen op de stormachtige ontwikkeling van point guard Derrick Rose. Hij is de absolute leider geworden van een team, dat zich in de hele breedte snel ontwikkelde.

,,We dachten dat we een kans hadden een goed team te worden. De uitdaging was hoe snel we alle neuzen dezelfde kant op konden krijgen met enkele nieuwe free agents en een compleet nieuwe technische staf. Ik denk dat we gedurende het hele seizoen stabiel zijn geweest en ons steeds verbeterd hebben,” concludeert Thibodeau.

Nu willen de Bulls meer. Ook in de postseason wil de club oude tijden doen herleven. De puntjes moeten op de i. te beginnen tegen de Indiana Pacers. D-Rose weet precies wat het grootste aandachtspunt is. ,,We laten ploegen steeds terugkomen in de wedstrijd. Dat gaat ons pijn doen als we dat toe blijven staan.”

Het strijdplan van de Pacers is Derrick Rose, de Messi van de Bulls, uitschakelen. Dat klinkt logisch, want de jonge spelverdeler is in 42,5 procent betrokken bij de scores van Chicago. In meer dan 4 van de 10 gevallen is hij de afmaker of aangever.

Kunnen de Pacers slagen in hun opzet? Vermoedelijk niet, want D-Rose is al het hele seizoen niet te houden. Ook in de vier eerdere ontmoetingen met Indiana. Hoewel de Bulls het meest recente duel na verlenging verloren, was de 22-jarige in de 3 overwinningen (99-86, 110-89 en 92-73) dominant. Daarnaast heeft Chicago teveel kwaliteit. In 2011 kunnen de Bulls wel eens heel diep gaan in de postseason, als zij het niveau van de eerste 82 partijen weet vast te houden.

Foto: betfair.net

Ook leuk om te lezen