Voorbeschouwing MLB : Texas Rangers

Door

Met de Texas Rangers zijn we bij het laatste team uit deze serie aangekomen. De Rangers bereikten voor de vierde keer in de geschiedenis de playoffs in 2010 en haalden voor het eerst de World Series, waarin de San Francisco Giants te sterk bleken.

De eerste elf jaar in hun bestaan stonden de Rangers bekend als de Senators en speelden zij in Washington. In 1972 verhuisden ze naar Texas en werden ze de Rangers. De beste spelers uit de historie van het team zijn Nolan Ryan (de huidige mede-eigenaar), Rafael Palmeiro, Ivan Rodriguez, Alex Rodriguez en Josh Hamilton. Onder leiding van ‘Pudge’, Palmeiro en Juan Gonzalez bereikten de Rangers in de jaren ’90 drie de playoffs, maar ze kwamen daarin niet verder dan de ALDS.

2010: Topjaar

De Rangers stonden voor aanvang van het seizoen niet te boeken als de grote favoriet in de American League om de World Series te bereiken, maar hadden wel een sterke kern met spelers als Josh Hamilton, Nelson Cruz, Ian Kinsler, Michael Young, Elvis Andrus en Neftali Feliz.

Voeg daarbij aanwinsten Vladimir Guerrero, Colby Lewis en Rich Harden en je hebt een contender in de AL West. De Rangers speelden over het hele jaar genomen niet bijzonder goed. De maand juni, waarin zij 21-6 gingen, en de toevoeging van pitcher Cliff Lee en catcher Bengie Molina in juli zorgden voor een ommekeer.

Uiteindelijk wonnen de Rangers de AL West met een voorsprong van 11 wedstrijden op de nummer twee en een record van slechts 90-72. In de playoffs waren zij in de ALDS te sterk voor de Tampa Bay Rays (3-2) en de New York Yankees (4-2) in de ALCS, maar verloren de World Series met 4-2 van de San Francisco Giants.

De Rangers scoorden 787 runs (4e in de AL), hadden het hoogste slaggemiddelde van alle teams in de AL (.276) en de meeste hits (1556). Met 162 home runs eindigden ze op de vijfde plaats in de American League. De slagploeg kreeg 986 keer drie slag (11e) en 511 keer vier wijd (8e). Ook de pitching was erg sterk. Met een team ERA van 3.93 pakten de Rangers een derde plaats in de AL. Ze kregen 687 runs tegen (4e), gooiden 1181 strikeouts (4e) en 551 keer vier wijd (10e).

Josh Hamilton (foto), Vladimir Guerrero, C.J. Wilson en Neftali Feliz waren de beste spelers in Texas het afgelopen seizoen. Josh Hamilton won de American League MVP Award door .359 te slaan met 32 home runs en 100 RBIs. ‘Vlad’ sloeg .300 met 29 home runs en 115 RBIs. C.J. Wilson was over het hele seizoen de beste starter van de Rangers, hij ging 15-8 met een ERA van 3.35, 170 strikeouts in 204 innings. Neftali Feliz was de closer van de Rangers en pakte als rookie 40 saves. Nooit eerder pakte een rookie zoveel saves. Het leverde Feliz de AL Rookie of the Year Award op.

Rich Harden was de grote tegenvaller. Hij werd aan de rotation toegevoegd voor de nodige ervaring in een redelijk jonge groep pitchers. Hij ging echter 5-5 met een ERA van 5.58 en gooide slechts 92 innings. Als je naar de statistieken van Cliff Lee kijkt, lijkt het of ook hij erg tegenviel bij de Rangers. Zijn stats (4-6, 3.98 ERA) kwamen vooral voort uit twee slechte starts, waarin hij last van een kleine blessure had. Zijn waarde werd tijdens de playoffs pas echt duidelijk, toen hij 3-2 ging met een ERA van 2.81. Helaas viel hij in de World Series tegen en bleken de Giants gewoon te sterk voor de Rangers.

2011: Weer frontrunners in de AL West

Deze winter stond voor GM Jon Daniels in het teken van het bijtekenen van Cliff Lee. Het leek erop dat het een zware strijd tussen de Rangers en Yankees zou worden, maar op het laatste moment boden de Phillies hem een contract aan en vertrok Lee naar Philadelphia.

Naast Lee vertrokken ook Harden (SP), Cantu (1B), Molina (C) en Francoeur (RF). Yorvit Torrealba (C), Brandon Webb (SP) (foto), Arthur Rhodes (RP) en Adrian Beltre (3B) aangetrokken. Later werd Frank Francisco (RP) in een trade naar Toronto gestuurd in ruil voor Mike Napoli (C/1B).

Het aantrekken van Napoli en Beltre zorgde ervoor dat Michael Young, de derde honkman van de Rangers in 2010, de Rangers vraagde om hem te traden. Hij verwacht dat er voor hem weinig speeltijd is weggelegd en wil weg bij de club waar hij al zijn hele loopbaan speelt.

Op dit moment lijkt er echter weinig te gebeuren met Young en heeft hij gewoon de hele Spring Training voor de Rangers gespeeld. Dat betekent dat manager Ron Washington voorlopig de beschikking heeft over de volgende spelers:

De starting rotation bestaat uit. C.J. Wilson, Colby Lewis, Brandon Webb, Tommy Hunter en Derek Holland. Neftali Feliz is ook volgend jaar weer de closer van de Rangers en vormt samen met relievers Arthur Rhodes, Darren Oliver, Darren O’Day, Alexei Ogando en Mark Lowe de bullpen.

In het infield staan Mitch Moreland/Mike Napoli (1B), Ian Kinsler (2B), Elvis Andrus (SS) en Adrian Beltre (3B), Michael Young zal DH’en en daarnaast als utility infielder fungeren.

Hij kan op elke positie in het infield uit de voeten. Mike Napoli en Yorvit Torrealba zullen strijden om de positie van startende catcher en omdat Napoli ook eerste honk zal spelen, zal ook Matt Treanor deel uit maken van de selectie als reservecatcher. Het outfield wordt gevormd door Josh Hamilton (LF), Julio Borbon (CF), Nelson Cruz (RF) en extra outfielder David Murphy.

Als Michael Young blijft en als Brandon Webb fit blijft en kan terugkeren op zijn oude niveau zijn de Rangers op papier verreweg het beste team in de AL West. Ook zonder deze twee mogen we van dit team verwachten dat zij mee zullen strijden om de titel in hun division.

Foto: cbsdallas.files.wordpress.com

Ook leuk om te lezen