Voorbeschouwing MLB: Los Angeles Dodgers

Door

De Los Angeles Dodgers, het derde team uit de NL West, kwamen net als de Giants over uit New York en hebben een rijke historie. Pee Wee Reese, Duke Snider, Sandy Koufax, Roy Campanella, Tommy Lasorda en natuurlijk Jackie Robinson zijn de grootste namen uit de geschiedenis van de Dodgers.

2010: Het afscheid van een toekomstig Hall of Fame manager

De Dodgers staan de laatste jaren elk seizoen tussen de favorieten om de NL West te winnen. Sinds 2004 wonnen ze de division drie keer en bereikten zij de playoffs vier keer. In 2008 en 2009 haalden zij de NLCS, maar twee keer verloren ze van de Phillies. 2010 was het laatste jaar in het contract van coach Joe Torre en in Los Angeles hoopten zij met een World Series titel afscheid van hem te kunnen nemen.

Zover kwam het niet. De Dodgers eindigden het seizoen met een losing record (80-82) op de vierde plaats.

De slagploeg van de Dodgers kwam tot 667 runs (11e in de NL), 1368 hits (10e), waarvan 120 home runs (15e). Het team average was .252 (10e). Ze kregen 1184 keer drie slag en 533 keer vier wijd. De pitchers deden het iets beter met een team ERA van 4.01 (7e). Ze gooiden 1274 keer drie slag (3e), maar stonden ook 539 vrije lopen toe (9e).

Andre Ethier en Clayton Kershaw waren de beste spelers aan de kant van de Dodgers in 2010. Ethier sloeg .292 met 23 home runs, 82 RBIs en veel clutch basehits. Kershaw ging 13-10 met een ERA van 2.91 en 212 K’s.

Een ander lichtpuntje voor Los Angeles was Kenley Jansen. Jansen maakte op 24 juli in een wedstrijd tegen de New York Mets zijn debuut. Hij gooide in een perfect inning en maakte van de drie slagmensen die hij tegen over zich kreeg twee man uit met drie slag. De volgende dag werd hij door manager Joe Torre ingezet als closer en pakt hij zijn eerste Major League save.

Hij liet dus een goede eerste indruk achter en bleef de rest van het seizoen in de Major League. Uiteindelijk kwam hij uit in 25 wedstrijden voor de Dodgers waarin hij in 27 innings tot een ERA van 0.67 (!) kwam, 1 wedstrijd won, 41 strikeouts gooide en 4 saves pakte.

De grote tegenvallers bij de Dodgers waren Manny Ramirez, Matt Kemp en Jonathon Broxton. Ramirez sloeg wel voor een average van .311 maar kwam tot slechts 8 home runs. Het zorgde ervoor dat hij voor de trade deadline in een trade naar de White Sox gestuurd werd.

Van Matt Kemp, een van de grootste talenten van de afgelopen jaren, werd dit seizoen erg veel verwacht. Zijn slaggemiddelde was echter bijna 50 punten later dan in 2009 (.249), hij sloeg 30 hits minder dan een jaar geleden (150) en kreeg veel meer strikeouts (170). Ook Broxton viel tegen in vergelijking met 2009. Hij pakte slechts 22 saves (36 in 2009), had een ERA van 4.04 (2.61 in 2009) en gooide maar 73 strikeouts, waar dat er in 2009 nog 113 waren.

Het zorgde ervoor dat Broxton halverwege het seizoen zijn closer job kwijt was aan Hong-Chi Kuo totdat hij weer liet zien zijn vorm terug gevonden te hebben aan het einde van het seizoen.

2011: Nieuw tijdperk

Het tijdperk Joe Torre is ten einde. Hij nam afscheid als manager van de Dodgers en de MLB met een career record van 2326-1997. Torre, vijfde op de ranglijst van managers met meeste wins als manager aller tijden, wordt opgevolgd door Don Mattingly (foto).

Mattingly is jarenlang de rechter hand van Joe Torre geweest, eerst bij de Yankees en later bij de Dodgers, en krijgt nu de kans om zichzelf te bewijzen als manager.

De Dodgers waren geen grote ‘players’ deze winter. Ze trokken geen grote namen aan, maar wel nuttige spelers. Jon Garland, Juan Uribe, Rod Barajas, Tony Gwynn Jr., Dioner Navarro, Matt Guerrier, Tim Redding en Marcus Thames kregen een contract. Russel Martin, George Sherril, Reed Johnson en Scott Podsednik vertrokken.

De starting rotation van de Dodgers bestaat in 2011 uit Clayton Kershaw, Chad Billingsley, Jon Garland, Ted Lilly en Hiroki Kuroda. Ook Vicente Padilla krijgt tijdens Spring Training de kans een plek in de rotation te veroveren. In de bullpen is Broxton weer de closer. Hij wordt bijgestaan door Matt Guerrier, Hong-Chi Kuo, Kenley Jansen, Carlos Monasterios en Ronald Belisario.

Het infield zal bestaan uit James Loney (1B), Juan Uribe (2B), Rafael Furcal (SS) en Casey Blake (3B), Jamey Carroll is de back-up infielder. Dioner Navarro en Rod Barajas zullen in Spring Training strijden om de plek van eerste catcher. De verliezer wordt vanzelfsprekend de back-up catcher.

Het outfield wordt gevormd door Andre Ethier (RF), Matt Kemp (CF) en de winnaar van het gevecht in Spring Training tussen Tony Gwynn Jr., Marcus Thames, Jay Gibbons en rookie Jerry Sands in het linksveld.

Met dit team moeten de Dodgers in staat zijn om lang mee te strijden voor de titel in de NL West. Vooral de pitching ziet er dit jaar sterk uit.

Foto’s : dailycaller.com

Ook leuk om te lezen