Voorbeschouwing MLB: Houston Astros

Door

Het derde team uit de NL Central is Houston. De Astros kwamen in 1962 voor het eerst uit in de National League onder de naam Houston Colt .45’s. Drie jaar later veranderden zij hun naam in de Astros, vernoemd naar het stadion waar zij in gingen spelen, het Astrodome.

De Astros bereikten in 2005 nog de World Series, de enige keer in de historie van het team, maar bereikten sindsdien niet een keer de playoffs.

2010: Grauwe middelmaat
De Astros kwamen ook in 2010 niet in de buurt van de playoffs, ze hadden een record van 76-86 en eindigden 15 wedstrijden achter de Reds, die de division wonnen. Vooral de start van het seizoen verliep dramatisch: de eerste acht wedstrijden onder nieuwe manager Brad Mills gingen verloren en later volgde nog een 8-game losing streak, zodat de Astros na twee maanden een record van 17-34 hadden.

Omdat het zo slecht ging werden voor de trade deadline twee Astros iconen naar andere teams gestuurd. Lance Berkman ging naar de Yankees en Roy Oswalt werd naar de Phillies gestuurd. Zonder hun beste spelers ging het op miraculeuze wijze steeds beter lopen en uiteindelijk pakten de Astros nog de derde plek in de division.

De Astros scoorden slechts 611 punten (tweede van onder in de NL), sloegen gezamenlijk 1348 hits – goed voor een average van .247 – en sloegen de minste home runs van de National League: 108. Ze kregen met 1025 weliswaar de minste strikeouts, maar kregen ook het minste aantal keer vier wijd (415).

De pitching deed het iets beter. Met een ERA van 4.09 eindigden ze op de negende plaats in de NL, ze gooiden 1210 keer drie slag en 548 keer vier wijd.

Drie spelers wisten zich aan de middelmaat te onttrekken: Chris Johnson (foto), Hunter Pence en Brett Myers. De rookie Chris Johnson speelde het grootste gedeelte van het seizoen op het derde honk en kwam tot een slaggemiddelde van .308 met 11 home runs, 52 RBIs en een OPS van .818. Hunter Pence al vier jaar de vaste rechtsvelder van de Astros sloeg .282 met 25 home runs en 92 RBIs.

De 29-jarige Brett Myers was een van de kandidaten voor de Comeback Player of the Year Award. In 2009 gooide hij slechts 90 innings voor de Phillies in een jaar waarin hij opnieuw geplaagd werd door blessures. In 2010 ging hij voor de Astros 14-8 met een ERA van 3.14 in 223.2 innings.

Carlos Lee was de grote tegenvaller bij de Astros. De slugger die in vijf van de laatste zes seizoenen boven de .300 sloeg met rond de 30 home runs en 100 RBIs kwam dit jaar slechts tot .246 met 24 home runs en 89 RBIs.

2011: Niet veel verandering
Ook in 2011 lijken de Astros verdoemd tot de middelmaat. Er is simpelweg niet genoeg geld of visie om de Astros op korte termijn naar een hoger plan te trekken.

Clint Barmes werd aangetrokken in een trade met de Rockies waarin Felipe Paulino naar Colorado werd gestuurd. Bill Hall kreeg een contract als free agent en closer Matt Lindstrom werd in ruil voor twee minor leaguers naar Colorado gestuurd.

De starting rotation verandert nauwelijks. Brett Myers (foto), Wandy Rodriguez en J.A. Happ zijn zekerheidjes, Bud Norris moet het in de Spring Training wel erg slecht doen wil hij het niet halen en Nelson Figueroa, Ryan Rowland-Smith en Gustavo Chacin gaan de strijd aan om de vijfde startersplek.

In de bullpen wordt Lindstrom als closer vervangen door Brandon Lyon. De bullpen bestaat verder uit Tim Byrdak, Jeff Fulchino, Wilton Lopez, een van de verliezers van de strijd om de vijfde startersplek en Mark Melancon, die overkwam in de trade die Berkman naar de Yankees stuurde.

Het infield wordt gevormd door rookie Brett Wallace (1B), Bill Hall (2B), Chris Johnson (3B) en Tommy Manzella/Clint Barmes (SS). Wallace kwam over in de Roy Oswalt trade. Hij debuteerde in 2010 in de Majors en viel erg tegen (.222 met 50 K’s in 144 slagbeurten). Jason Castro en Humberto Quintero zullen in de lente gaan strijden om de job van eerste catcher. Van beide spelers hoeft aan slag niet veel verwacht te worden.

In het outfield verandert niets ten opzichte van vorig seizoen. Carlos Lee is de linksvelder, de snelle Michael Bourn (52 SB) speelt in het midveld en Hunter Pence blijft de rechtsvelder. Jason Michaels is vierde outfielder en kan op alle posities in het buitenveld uit de voeten. De volledige depth chart van de Astros vind je hier. .

In een division waarin andere teams zich versterkt hebben, zal het voor de Astros moeilijk worden om een rol van betekenis te spelen. Het lijkt erop dat zij de strijd met de Pirates aangaan om de vijfde plaats in de NL Central.

Ook leuk om te lezen