Voorbeschouwing MLB : Cincinnati Reds

Door

Het tweede team in de NL Central is Cincinnati. De Reds bereikten vorig jaar voor het eerst sinds 1995 de playoffs en waren de grote verrassing van het seizoen. In een division waarin in de jaren daarvoor vooral door de Cardinals, Cubs en Brewers gestreden werd om een plek in de playoffs waren het in 2010 de Reds die bijna het hele seizoen bovenaan stonden.

2010: Cinderella story
Net als in voorgaande jaren waren de Cardinals de grote favoriet voor de NL Central division title, maar het liep dit seizoen heel anders. Iedereen wist al dat de Reds veel grote talenten hadden (Joey Votto (foto), Jay Bruce, Edinson Volquez, Mike Leake en natuurlijk het Cubaanse megatalent Aroldis Chapman), maar niemand had verwacht dat zij dit jaar al zo goed zouden zijn.

De Reds eindigden met een record van 91-71 op de eerste plaats in de NL Central. Hun grote kracht was de slagploeg dit jaar. In alle belangrijke slagklassementen voerden zij de National League aan. Het team average was .272, ze sloegen 1515 hits, waarvan 188 home runs en scoorden 790 punten. Ze kregen 1281 keer drie slag en 522 keer vier wijd.

De pitching was iets minder, maar goed genoeg om samen met de offense veel wedstrijden te winnen. Het team ERA in 2010 was 4.02 en de pitchers gooiden 1130 keer drie slag en 524 walks. Slechts drie van de starters van de Reds hadden dit seizoen een winning record.

In het hele seizoen stonden zij 101 dagen op de eerste plaats in hun division, die zij uiteindelijk dus verdiend wonnen. Helaas voor de Cincinnati fans kwamen zij in de eerste ronde van de playoffs de Phillies tegen en die waren in topvorm. In de eerste wedstrijd gooide Roy Halladay een no-hitter en daar herstelden de Reds niet meer van. Ze werden gesweept en scoorden in drie wedstrijden slechts vier punten.

De beste speler van de Reds in 2010 was uiteraard Joey Votto. Hij was lang in de race voor de Triple Crown, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de NL MVP Award. Hij sloeg .324 met 37 home runs en 113 RBIs en versloeg in de strijd om de MVP Award o.a. Albert Pujols en Carlos Gonzalez.

Ook jonkies Jay Bruce en Drew Stubbs deden het aanvallend erg goed: resp. 25 en 22 home runs.

Bij de pitchers vielen vooral Mike Leake, Bronson Arroyo en Arthur Rhodes op. Leake is een hele jonge pitcher die in 2009 door de Reds in de eerste ronde gedraft werd. Leake liet dit jaar zien het Major League niveau aan te kunnen door 8-4 te gaan met een 4.23 ERA in 138.2 innings. Arroyo is een veteraan en speelde in 2010 zijn elfde en misschien wel beste seizoen in de Majors. Hij ging 17-10 met een ERA van 3.88 in 215.2 innings.

Arthur Rhodes was op 40-jarige leeftijd voor het eerst All-Star. De lefty specialist ging 4-4 met een ERA van 2.29 en 26 holds.

Er waren weinig tegenvallers bij de Reds. De grootste tegenvaller is waarschijnlijk dat Aaron Harang maar niet zijn vorm van 2006 en 2007 kon terugvinden en dat Homer Bailey – al jaren een van de grootste pitching prospects van de Reds – maar niet definitief wil doorbreken.

2011: Opnieuw playoffs?
De selectie van de Reds blijft grotendeels intact. De kern van de spelers blijft en de belangrijkste spelers die de Reds kwijtraken (Orlando Cabrera, Aaron Harang en Arthur Rhodes), worden vervangen door jonge spelers uit eigen gelederen of door een ervaren aanwinst.

De Reds trokken onlangs World Series MVP Edgar Renteria (foto) aan om Orlando Cabrera te vervangen op de korte stop positie. Fred Lewis werd aangetrokken om het outfield te versterken en Dontrelle Willis werd aangetrokken om te kijken of hij een plek in de starting rotation kan verdienen tijdens Spring Training.

Die starting rotation bestaat in 2011 uit Bronson Arroyo, Edinson Volquez, Johnny Cueto, Mike Leake en Travis Wood/Dontrelle Willis/Homer Bailey. In de bullpen verandert weinig: Aroldis Chapman neemt de plaats van Arthur Rhodes in en Francisco Cordero is in 2011 weer de closer. De bullpen wordt opgevuld door Nick Masset, Logan Ondrusek en wellicht nog een nieuwe aanwinst.

Het infield wordt gevormd door Joey Votto (1B), Brandon Phillips (2B), Edgar Renteria/Paul Janish (SS), Scott Rolen (3B). Miguel Cairo is backup voor alle infield posities. Ramon Hernandez is de eerste catcher, maar voelt de hete adem van de jonge Ryan Hanigan in zijn nek.

Een van de belangrijkste doelen voor de komende maanden is het openbreken en verlengen van het contract van Joey Votto. Hij moet het gezicht worden van de Reds in de komende jaren, zoals Barry Larkin en Pete Rose dat in het verleden waren. (UPDATE: Zojuist werd bekend gemaakt dat Votto een driejarig contract ter waarde van 38 miljoen dollar)

In het outfield hebben Stubbs (CF) en Bruce (RF) een vaste plek. Fred Lewis en Jonny Gomes gaan de strijd aan om de positie in het linksveld. Fred Lewis heeft hierbij het voordeel dat hij als lead-off kan fungeren. Een positie in de lineup die de Reds nog niet ingevuld hebben. Jeremy Hermida werd aangetrokken als vijfde outfielder.

De volledige depth chart van de Reds vind je hier.

Als de Reds geen grote blessures tegenkomen en weinig last hebben van ‘sophomore slumps’ zijn zij dit seizoen en de komende jaren een team om rekening mee te houden in de NL Central. Zij kunnen zeker de strijd opnieuw de strijd aan met de Cardinals, Cubs en Brewers.

Foto: blogs.eagletribune.com

Ook leuk om te lezen