Voorbeschouwing MLB: Baltimore Orioles

Door

Met de Giants sloten we donderdag de National League af. We gaan verder met de AL en beginnen met de Eastern division. Het eerste team in de AL East is Baltimore.

De Orioles moeten al jaren opboksen tegen de rijkere en sterkere Yankees en Red Sox en sinds kort behoren ook de Rays tot de elite van de AL East. De Orioles wonnen voor het laatst de World Series in 1983.

Een periode waarin de Yankees en de Red Sox niet sterk waren en in Baltimore een mooie generatie spelers aan het werk was met als kopstuk Hall of Famer Cal Ripken Jr., die dat jaar AL MVP werd. In ’96 en ’97 werden ook nog de playoffs bereikt, maar toen kwamen de Orioles niet verder dan de ALCS.

2010: Jong team met veel ‘upside’

Na het verlies in de ALCS in 1997 werden de Orioles nog maar een keer niet laatste of voorlaatste in de AL East, in 2004 werden ze derde. Het seizoen 2010 begon dramatisch voor de O’s.

Onder leiding van manager Dave Trembley begonnen zij het seizoen met een record van 2-16. Trembley (15-39) werd al snel ontslagen, maar onder leiding van interim manager Juan Samuel ging het niet veel beter.

Hij werd na 51 wedstrijden (17-34) ontslagen en vervangen door Buck Showalter. De ervaren manager, die de afgelopen seizoenen analist was bij ESPN Baseball Tonight, kreeg het team aan de praat. Onder zijn leiding won het team meer wedstrijden dan het verloor (34-23) en lieten de O’s zien over een aantal goede jonge talenten te beschikken. De gemiddelde leeftijd van de Orioles was in 2010 28,5, redelijk jong voor een Major League team.

De Orioles eindigden met een record van 66-96 op de laatste plaats en hadden logischerwijs vooral moeite met de wedstrijden tegen hun division rivals (24-48). De slagploeg scoorde de minste runs van alle teams in de AL (613), ze sloegen 1440 hits (8e), waarvan 133 home runs (10e). Het team batting average was .259, ze kregen 1056 keer drie slag en slechts 424 keer vier wijd.

Ook de pitching was niet erg sterk in 2010 met een ERA van 4.59 eindigden ze op de 14e plaats in de American League. De pitchers gooiden 1007 keer drie slag en 520 keer vier wijd. Het aantal hits (1508) dat de pitchers van de Orioles opgaf, was goed voor een 14e plaats.

Adam Jones, Nick Markakis en Luke Scott waren de beste aanvallende spelers bij de O’s. De jonge Jones sloeg .284 met 19 home runs en 69 RBIs. Markakis kwam als enige in de buurt van .300 met .297 en Luke Scott had de beste power numbers met 27 home runs en 72 RBIs. Jeremy Guthrie was de beste pitcher van Baltimore. In 209 innings kwam hij tot een record van 11-14 met een ERA van 3.83.

Matt Wieters (foto), met zijn 24 jaar op papier het grootste talent van de Orioles, viel wat tegen dit jaar. De catcher deed het defensief goef, maar aanvallend werd meer van hem verwacht. Hij kwam uiteindelijk tot een slaggemiddelde van .249 met 11 home runs en 55 RBIs in zijn eerste volledige seizoen in de Majors. Van hem mag in 2011 meer verwacht worden.

Rick van den Hurk kwam halverwege het seizoen over in een trade met de Marlins en speelde zeven wedstrijden voor de O’s (6 in relief, 1 als starter).

2011: Veel nieuwe gezichten

Aan het jonge team, dat onder leiding van Showalter richting het einde van het seizoen opleefde, werd een aantal grote namen toegevoegd. In trades kwamen korte stop J.J. Hardy en derde honkman Mark Reynolds en via free agency werden eerste honkman Derrek Lee en reliever Kevin Gregg toegevoegd aan het roster.

Het infield van de Orioles ziet er in 2011 veel sterker uit: Derrek Lee (foto) (1B), Brian Roberts (2B), J.J. Hardy (SS) en Mark Reynolds (3B). Matt Wieters blijft de startende catcher en heeft Jake Fox als back-up. In het outfield spelen Luke Scott (LF), Adam Jones (CF) en Nick Markakis (RF). Nolan Reimold en Felix Pie zijn de extra outfielders en veteraan en slugger Vladimir Guerrero zal de DH zijn voor de O’s.

De starting rotation van de Orioles bestaat volgend seizoen uit Jeremy Guthrie, Justin Duchscherer, Brian Matusz, Jake Arrieta en Brad Bergesen. De bullpen is met de komst van Kevin Gregg sterker geworden. Gregg, Koji Uehara en Alfredo Simon (als hij tenminste wordt vrijgesproken) zullen in Spring Training strijden om de positie als closer.

De twee ‘verliezers’ zullen samen met Jim Johnson, Jeremy Accardo en hopelijk Rick van den Hurk de closer ondersteunen. VdH strijd met Mark Hendrickson en Jason Berken om de plek als long reliever in de bullpen.

De Orioles zien er een stuk sterker uit en zouden met een beter record moeten eindigen dan in 2010, maar ze zitten nog steeds in de sterkste division die er is.

Misschien dat ze dit jaar wel vierde kunnen worden, maar de Red Sox, Rays en Yankees lijken nog altijd sterker.

Zonder er zelf in mee te doen, gaan ze wel een grote rol spelen in de race om de playoffs, want ze spelen erg veel wedstrijden tegen New York, Boston en Tampa Bay. Als ze er meer kunnen winnen dan het afgelopen seizoen wordt de race bovenin de AL East nog spannender dan de afgelopen jaren.

Ook leuk om te lezen