Video: Openhartige Kobe Bryant in ‘Muse’

Door

Kobe-Bryant-wallpaper-galleri

Het zit Kobe Bryant de laatste jaren niet mee. Blessureleed, in de vorm van een afgescheurde achillespees (2013) en een spierscheuring in zijn schouder (2015), en zijn team, de Los Angeles Lakers, dat in de diepste (vorm)crisis sinds tijden verkeert. Niet het beste moment om een aantal camera’s om je heen te verzamelen en je leven te bespreken, zo zou je zeggen. Maar de documentaire Muse levert juist schitterende beelden op.

Opmerkelijk genoeg was het juist de blessure die Bryant ertoe bewoog om een documentaire over zichzelf te laten maken. En meer dan dat: voor het eerst besloot de vijfvoudig NBA-kampioen wat meer van zichzelf te laten zien. De normaal vrij gesloten Bryant is in Muse openhartig, omdat hij hoopt dat zijn worstelingen inspirerend kunnen werken.

Zo vertelt Kobe over zijn moeilijke jeugd, waarin hij weinig vrienden had omdat de familie zijn basketballende vader achterna reisde. Hoe hij op zijn dertiende vanuit Italië naar Amerika kwam en alleen basketball had om zich aan op te trekken. Maar Bryant vertelt ook over hoe hij faalde in zijn relatie met zijn vrouw Vanessa, hoe hij vreesde dat zijn egoïsme het huwelijk opblies, en hoeveel pijn een miskraam van zijn vrouw in 2005 hem nog steeds doet.

Daarnaast komt natuurlijk ook de basketballer Bryant aan bod. Zijn eerzucht, de zoektocht naar de titels en erkenning zonder Shaquille O’Neal. De creatie van het alter ego ‘The Black Mamba’, zodat de échte Kobe Bryant altijd naast het veld stond en de familieman kon spelen. En de vele schitterende hoogtepunten in zijn carrière, zoals de 81 punten in de wedstrijd tegen de Toronto Raptors in 2006.

Al met al is Muse een indrukwekkende blik in de ziel van een van de grootste NBA-spelers van de afgelopen jaren. De ruim anderhalf uur durende documentaire is daarom het bekijken meer dan waard, al was het alleen al om de vaak als egocentrische bestempelde Bryant wat beter te leren begrijpen. Als we ‘The Black Mamba’ zelf mogen geloven is Muse de eerste in een reeks. Goed nieuws voor de fans dus.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen