Vertrekt Brodeur door financiële malaise bij Devils?

Door

Het zou een onvoorstelbaar beeld zijn: Martin Brodeur (foto), misschien wel de beste goalie in de NHL aller tijden, in een andere jersey dan die van de New Jersey Devils. De 40-jarige Canadees speelt al sinds 1993 voor zijn team en won met hen onder meer drie Stanley Cups. Er zijn echter grote financiële moeilijkheden bij de ploeg en Brodeur heeft nog geen contract voor aankomend seizoen. Hij overweegt daarom om toch maar eens op 1 juli op de free agency markt rond te kijken.

De problemen bij New Jersey zijn enorm. Niet alleen werd de ploeg stevig bestraft door de NHL voor hun pogingen om Ilya Kovalchuk een onrealistisch, maar voor de ploeg zeer gunstig contract aan te bieden, datzelfde contract lijkt inmiddels meer een last dan een lust en zelfs de succesvolle playoff-run van dit jaar hielp hen amper. Als je weet dat New Jersey ruim $30 miljoen dollar extra verdiende in die periode, weet je hoe ernstig de problemen zijn. De ploeg kampt onder meer met directe investeringsschulden van naar schatting $80 miljoen dollar en eigenaar Jeff Vanderbeek ziet vooralsnog geen uitweg zonder externe investeerders aan te trekken.

Voorts heeft het team veel geld besteed aan relatief weinig spelers. Contracten van onder andere Volchenkov en Kovalchuk drukken de komende jaren stevig op de rekening. Kovalchuck krijgt namelijk aanzienlijk meer betaald dan zijn cap hit, omdat de ploeg daarmee meer spelers kan aantrekken zonder regels officieel te overtreden. Kovalchuk’s cap hit is namelijk maar $6,6 miljoen, maar dat is slechts het gemiddelde tot het einde van de deal in 2026 en vanaf 1 juli 2012 tot 1 juli 2018 moet er gemiddeld $11 miljoen per jaar betaald worden.

Die gok komt de ploeg nu duur te staan, want onder meer hun legendarische goalie Martin Brodeur kon nog wel eens zijn carriere gaan afsluiten bij een ploeg die wel kanshebber is voor de titel. Dat is het directe gevolg van het feit dat Devils-aanvoerder en -sterspeler Zach Parise ook nog altijd geen nieuwe deal heeft. Ook Parise’s contract loopt morgenmiddag 1 juli af.

De ploeg kan vooralsnog dus geen beloftes doen aan vaste waardes, waardoor een herhaling van het succes van 2012 voor komend jaar uitgesloten lijkt. Als de ploeg dan tenminste nog in handen is van Vanderbeek en niet is overgenomen door de NHL, die zich ernstig zorgen maakt over de situatie in New Jersey.

Nu nog New Jersey, want een eventuele verkoop van de ploeg zou de derde verhuizing kunnen betekenen voor de franchise die ooit in 1974 begon als de Kansas City Scouts, in 1976 de Colorado Rockies werd en in 1982 naar New Jersey vertrok.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen