Verrassende wending redt Big 12

Door

Na wekenlange geruchten over het uit elkaar vallen van de Big 12 lijkt de conference nu dan toch gered en tot vreugde van de fans blijven alle topteams in de conference. Deze situatie ontstond omdat de Pac-12 afziet van uitbreiding en omdat Texas, spil in de discussie, positiever tegenover samenwerking staat.

Eerder deze week schreef Sport Amerika over de grote rol die geld speelt in de college football wereld. Dat artikel focuste vooral op de rol van de spelers hierin, maar ook in de chaos rond de conferences is geld een bepalende factor. Verscheidene scholen, met daarin Texas als grote aanjager, zijn ontevreden over hun commissioner Dan Beebe. Die wist in hun ogen slechts beperkt geld binnen te halen met televisiedeals en liet een aantal teams, waaronder het goede Nebraska, te makkelijk uit de Big 12 vertrekken.

Daarom begon Texas hun eigen Longhorn Network en wilden scholen als Oklahoma en hun aartsrivaal Oklahoma State verkassen naar nieuwe conferences. Texas A&M verhuist inmiddels officieel naar de SEC vanaf volgend jaar, maar andere scholen wisten onverwacht een nieuwe overeenkomst te sluiten.

Onder druk van Oklahoma vertrekt commissioner Beebe, geeft Texas toe aan de wensen om inkomsten te delen en nieuwe televisiedeals te regelen  en zullen alle scholen een contract en visie voor de lange termijn onderschrijven.

Hiermee lijkt vooralsnog een einde te komen aan de spannendste periode van conference switches, want zowel de Pac-12 als de Big 12 kiezen ervoor om hun eigen positie eerst te stabiliseren. De Big 12 wil wel op zoek naar een vervanger of vervangers voor Texas A&M, maar die keuze zal nog enige tijd op zich laten wachten.

Ook lijkt de hier eerder genoemde fusie tussen de Big 12 en Big East nu van de baan. Dit is echter verrassende en plotselinge nieuwe wending en het is te hopen dat men zich hier aan zal houden, maar als straks de dollartekens weer in de ogen verschijnen kan alsnog alles veranderen. Als die verandering er komt, houden wij je op hoogte.

Ook leuk om te lezen