Verrassende eerste BCS rankings

Door

Als het seizoen halverwege is en college football heeft week 8 bereikt, dan komt de Bowl Championship Series met hun eerste ranking naar buiten. Vaak lijkt die ranking sprekend op de poll van Associated Press, die tot aan de eerste BCS-lijst door zenders als ESPN en Fox Sports wordt gebruikt als de toonaangevende beoordeling van de verschillende ploegen. Dit seizoen ligt dat vooralsnog anders en verscheidene ploegen zijn daar niet gelukkig mee.

De lijst van de BCS wordt bepaald aan de hand van de ranking van AP, USA Today en nog ruim een dozijn van verscheidene computers, die ieder aan de hand van uiteenlopende voorwaarden een eigen lijst bepalen. De belangrijkste factoren zijn de winst-verlies ratio, het aantal scores voor en tegen, maar ook hoe goed de tegenstanders waren en hoeveel ruimte voor verbetering er nog is. Dat lijkt voor een aantal teams goed uit te pakken, terwijl andere teams lijden onder hun gemakkelijke pre-conference schema.

De top drie is bij BCS en AP hetzelfde, met LSU op 1, Alabama op 2 en Oklahoma op 3. Deze drie ploegen domineren al het hele jaar en staan niet verrassend op deze posities. Daarna treden er echter veranderingen op. Wisconsin staat op 4 bij AP, maar op 6 bij de BCS, Boise State staat bij beide op 5 en Oklahoma State wordt door de BCS op 4 gezet en heeft daarmee voordeel van hun relatief zware schema tot nu toe.

Tussen plek 7 en plek 25 zijn er steeds 1 of 2 plekken verschil tussen de AP en BCS ranking. Virginia Tech maakt daarin nog de grootste sprong en gaat van 16 bij AP naar 12 bij BCS en West Virginia staat  11 bij AP, maar pas op 15 bij BCS. Opvallend is ook dat de BCS de Penn State Nittany Lions rankt op plaats 20, terwijl zij door AP nog niet in de rankings zijn opgenomen. De topploeg die daar het meest opgelucht mee zal zijn is echter Wisconsin, die boos reageerden op hun lagere klassering in de top 10.

Wisconsin echter wel nog tegen Michigan State (16) en Penn State (20) en twee gerankte tegenstanders verslaan zou hen nog over andere ploegen kunnen tillen als die binnen hun zware conference schema’s tegen verliespartijen op gaan lopen. De zesde plek is deze week echter een teleurstelling en QB Russell Wilson zal er op gebrand zijn om tegen aartsrivaal Michigan State dit weekend te laten zien dat zijn Badgers beter verdienen. Lukt dat niet, dan valt zijn droom binnen slechts enkele dagen uit elkaar.

Belangrijk om nog te vermelden is dat Sport Amerika van deze week in haar artikelen de teams zal ranken volgens de totaallijst van de BCS, omdat deze lijst straks doorslaggevend zal zijn voor het antwoord op de belangrijkste vraag van dit seizoen; wie mag naar de National Championship game (trofee; zie foto) en wie mogen naar de overige vier grote bowl games?

Foto: coltmonday.com

Ook leuk om te lezen