Vermoeide Ilgauskas gaat met pensioen

Door

Shaquille O’Neal en Yao Ming gingen Zydrunas Ilgauskas deze zomer al voor. De Litouwer is de derde center in korte tijd die zijn basketbalschoenen aan de wilgen hangt. Wat de 36-jarige lange man de van de Miami Heat betreft is de koek gewoon op.

,,Genoeg is genoeg”, verklaarde Big Z vrijdag tegenover de Cleveland Plain Dealer. ,,Mijn lichaam is op. Fysiek gezien ben ik doodmoe. Er is geen leeftijdlimiet, maar je weet zelf wanneer het tijd is om te stoppen.”

Hoewel Ilgauskas na het  afgelopen seizoen besloot door te gaan bij zijn nieuwe club is hij de laatste tijd toch van gedachten veranderd. Naast lichamelijke pijntjes en kwaaltjes heeft het mentaal slopende jaar bij Miami ook zijn sporen achtergelaten.

,,Dit was een once-in-a-lifetime experience met een team dat zo bij elkaar is gebracht. Er waren veel hoogte- en dieptepunten. En als een seizoen zo lang doorgaat en het veel verder gaat dan alleen basketbal, dan is het mentaal erg zwaar.  Je bent uitgeleefd; het was een lang jaar”, aldus de 2,21 meter lange over het krankzinnige (media)seizoen van de Heatles.

In zijn enige jaar in Miami speelde hij in 72 wedstrijden – hij was 51 keer starter – en kwam hij tot een gemiddelde van 5 punten en 4 rebounds per game. In de andere twaalf jaar die hij in de NBA actief was, droeg hij het tenue van de Cleveland Cavaliers.

Deze franchise drafte hem in 1996, maar konden de eerste vier jaargangen amper van zijn kunsten gebruik maken. Oorzaak: hardnekkige blessures aan zijn voet, waaraan hij maar liefst 5 keer geopereerd werd. In die tijd dreigde al een vroegtijdig vertrek uit de basketbalwereld, omdat zijn lange lijf niet mee wilde werken.

Maar Ilgauskas overwon alle ellende en werd een zeer nuttige speler voor de Cavs, al bleven de voeten en ook knieën zwakke plekken. Op zijn eindrapport staan onder andere 843 wedstrijden in de beste competitie van de wereld, 80 potjes in de playoffs, 2444 aanvallende rebounds en 1327 blocks.

In 2003 en 2005 mocht hij zichzelf zelfs NBA All Star noemen. Tevens reikte hij zowel met de Cavs als met de Heat één keer tot de finals. Beide keren eindigde zijn team als de runner-up.

Foto: dailycaller.com

 

Ook leuk om te lezen