Verlanders mijlpaal verdwijnt in ‘het grotere plan’

Door

De vloek van Progressive Field is over. Na dertien nederlagen op rij wisten de Detroit Tigers donderdag eindelijk weer eens een zege te pakken in het domein van de Cleveland Indians. Met een sterk optreden van Justin Verlander versloeg de koploper van de American League Central hun naaste concurrent met 4-3. Voor de Tigers-pitcher was het z’n 100ste win.

In zijn zevende jaar in de Big Show bereikte de 28-jarige deze mijlpaal al. Sinds 2005 verschijnt hij op de heuvel in de Majors. Toen bleef het aantal wins in twee starts op nul. Maar vanaf 2006 noteerde de rechtshander minstens 17 wins per seizoen met uitzondering van 2008, waarin hij voor de tweede keer een negatief record had (11-17).

Geen enkele nog spelende pitcher bereikte 100 wins zo snel als Verlander, lees onder de 30 jaar. Na 191 wedstrijden (100-57) is de mijlpaal bereikt. En als goede wijn lijkt hij alleen maar rijper te worden. Zijn statistieken in 2011 zijn beter dan ooit. In 26 starts stapte hij 17 keer als winnaar van de heuvel, verloor slecht 5 keer en kreeg maar 4 maal een no decision. Zijn ERA is 2,35. Dat is verreweg het beste gemiddelde uit zijn loopbaan.

Zelf lijkt de jubilaris niet zo onder de indruk te zijn van zijn prestatie. ,,Het is opwindend om dit te bereiken, maar in het grotere plan betekent het niet zoveel”, nuanceert de gevierde man meteen. De divisietitel en een plek in de playoffs zijn de doelen van de equipe van manager Jim Leyland.

De laatste keer dat Detroit zegevierde in Cleveland was op 8 mei 2010. Niet geheel toevallig was Verlander toen ook de winnende werper. Mede daarom lag de focus ook meer op de teamprestatie dan op het privé-feestje van de starter.

,,Het mag duidelijk zijn dat deze overwinning speciaal is voor ons gezien de omstandigheden. Daarmee bedoel ik de wedstrijden die we in Cleveland verloren hebben. Vanavond hebben we gestreden, toen ze probeerden terug te komen hebben we een beetje tegen geesten gevochten. Dit is een geweldige zege voor ons team.”

Ook leuk om te lezen