Veel kritiek op nieuwe Jets-logo

Door

Het nieuwe logo van de Winnipeg Jets is pas sinds eind juli bekend maar het heeft nu al een groot aantal tegenstanders. Veel mensen zijn het niet eens met het militaire imago dat aan het nieuwe embleem kleeft. Het hoofdlogo bevat namelijk een militair vliegtuig en dat stoot de Jets-fans die zich tegen oorlog uitspreken tegen de borst.

Via een blog gaf de lokale muzikant John K. Samson al aan dat zijn enthousiasme voor de terugkeer van een NHL-franchise in Winnipeg al aardig was verdampt door de release van het nieuwe logo dat duidelijk op het Canadese leger is gebaseerd.

„Natuurlijk maken sportteams veelvuldig een link naar het leger door middel van hun namen of logo’s, en daar valt wat voor te zeggen want, oppervlakkig gezien, zijn er wel wat overeenkomsten op te noemen tussen sport en oorlog. Ik kan echter geen enkel ander team bedenken dat zich zo direct en overduidelijk heeft verbonden aan een bestaand, modern onderdeel van het leger,” aldus Samson.

En hij vervolgt: „In mijn ogen betekent het nieuwe logo dat iedereen die dit draagt, zowel de acties van het Canadese leger als de politici die hen inzet steunt.” De vicevoorzitter van Canadian Peace Alliance, Derrick O’Keefe, kan zich wel vinden in de woorden van de zanger.

„Het is verontrustend om te zien dat er een directe link bestaat met de hedendaagse missies van het Canadese leger waar wij geheel niet achter staan. Om een voorbeeld te noemen, de CF-18, het vliegtuig dat in het logo staat afgebeeld, wordt momenteel gebruikt bij NAVO-bombardementen in Libië. Voor alle duidelijkheid, wij zijn niet tegen de aanwezigheid van de troepen daar, maar we raken desalniettemin bezorgd als we zien dat sport zo direct verband gaat houden met het buitenlandse beleid van de overheid.”

Volgens een woordvoerder van de Jets krijgt het logo zowel kritiek als log voor het militaire tintje: „Er zijn ook veel positieve reacties binnengekomen, maar natuurlijk zal er altijd kritiek blijven bestaan. We hebben inderdaad al de nodige boze telefoontjes gehad, maar daar hebben we alle begrip voor.

Jets-fan Darren Ford, tevens de eigenaar van de website jetsowner.com, kan echter weinig begrip opbrengen voor de negatieve reacties: „Volgens mij wordt er te veel achter gezocht dat de club een eerbetoon geeft aan de luchtmacht. Naar mijn mening zoekt men tegenwoordig bij vrijwel alles naar iets negatiefs.”

Afbeelding: sportributor.com

Ook leuk om te lezen