Upsets overschaduwd door ACC shake-up

Door

Het gesprek van dit weekend was gisteravond het verlies van Auburn tegen Clemson, maar het werd pas echt een verrassend weekend toen upset na upset duidelijk werd en onder meer twee kanshebbers in de Big Ten tegen hun eerste verliespartij aanliepen. Dat was echter niet het enige grote nieuws, want Pittsburgh en Syracuse kondigden aan van de Big East over te stappen naar de ACC.

Om met dat laatste te beginnen. Er blijken meer en meer teams niet gelukkig met de huidige conferences en terwijl de sterren van de Big 12 zich nog beraden op stappen, gaat het in de Big East aanzienlijk makkelijker. Syracuse en Pittsburgh tekenden daar om zich per volgend seizoen aan te sluiten bij de ACC en al is dat meer van invloed op hun machtige basketballprogramma’s, het laat maar weer eens zien dat conferences veranderlijk zijn en dat de komende twee jaren het college sportlandschap aanzienlijk zal gaan veranderen.

Terug naar de uitslagen van dit weekend zagen we (7) Wisconsin opnieuw met gemak winnen. Dit keer in hun eerste uitwedstrijd die tegen Northern Illinois werd gespeeld op Soldier Field, de thuisbasis van de Chicago Bears. Wisconsin won 49-7 na een 14-7 stand bij het einde van het eerste kwart. De defensie van de Badgers zag er daarmee net zo sterk uit als die van (2) Alabama, die zich met 41-0 ontdeden van North Texas en ook op 3 gewonnen, 0 verloren kwamen te staan.

Ook andere gerankte teams als (6) Stanford (37-10 vs Arizona), (8) Oklahoma State (59-33 vs Tulsa) en (9) Texas A&M (37-7 vs Idaho) wisten hun wedstrijden winnend af te sluiten en zichzelf daarmee vaster te positioneren in de top 10 van de college football rankings van deze week.

Minder leuk was het weekend voor twee andere kanshebbers in de Big Ten. (15) Michigan State, eerder nog als outsider voor de nationale titel getipt, en Ohio State verloren niet alleen hun wedstrijden, maar zagen ook Big Ten outsider Illinois met een ijzersterke overwinning op (22) Arizona State de druk vergroten op de in Michigan State en Ohio State zo gewenste weg naar de Rose Bowl.

Michigan State verloor van Notre Dame met 31-13 (foto links), waarmee de ND Fighting Irish hun zo vurig gewenste eerste overwinning pakken. Ohio State verloor verrassend en bijna schokkend met 24-6 van het zo geplaagde Miami (FL). Beide verliezers liepen daarmee tegen behoorlijke nederlagen aan en dat zal zeker zijn uitwerking hebben op hun ranking.

De topwedstrijd van dit weekend was uiteraard (1) Oklahoma tegen (5) Florida State. De Seminoles  stonden met de rust 10-3 achter, wisten nog tot 10-6 te komen, maar verloren uit eindelijk 23-13 in een wedstrijd waarin de ervaren defense van de Oklahoma Sooners liet zien waarom zij op die eerste plek in de rankings thuishoren. Zij zullen dan ook buitengewoon opgelucht zijn dat ze deze zware test zo vroeg in het seizoen opvallend gemakkelijk hebben doorstaan. Sleutel tot verder succes is echter Landry Jones (foto boven), die zijn Heisman-kandidatuur nu moet gaan bewijzen.

Al met al dus een heftig weekend in college football, iets dat vrijwel ieder weekend lijkt te gebeuren, maar de fans weten dan ook dat dat dé charme van deze sport is. Grote winnaars van dit weekend lijken de ploegen in de top 10, omdat hun naaste achtervolgers stuk voor stuk struikelden of op zijn minst zwak voor de dag kwamen.

Komend weekend begint onder meer het Big Ten regular season en zullen de belangen en passie alleen nog maar toenemen. Sport Amerika houd je juist dan extra op de hoogte. Game on!

Foto’s: Huffington Post, CBS Chicago

1 Reactie

Ook leuk om te lezen