Umenyiora naar Atlanta Falcons

Door

Dallas Cowboys v New York Giants

Osi Umenyiora is de komende twee jaar een speler van de Atlanta Falcons. Woensdag bevestigde de franchise uit Georgia een contractdeal met Umenyiora, ter waarde van 8,5 miljoen dollar.

Georgia based
De afgelopen tien NFL seizoenen stond de 32-jarige defensive end onder contract bij de New York Giants, waarmee hij twee Super Bowls won (2007, 2011). Na afgelopen seizoen was Umenyiora free agent en een vertrek uit New York lonkte. Hij woont al een tijdje in Georgia en zag de Falcons als ideale bestemming, zo hintte de speler afgelopen week in een radio-interview: “Er zou niets mooiers zijn dan de Super Bowl winnen in New York. Het enige wat misschien nog mooier is, is winnen thuis, hier in Atlanta. We zien wel hoe het loopt. Hopelijk, in een positieve richting.”

Umenyiora, zoon van Nigeriaanse ouders, is geboren in Londen. Al op jonge leeftijd verhuisde hij terug naar Nigeria en belandde na een nieuwe verhuizing in Alabama. Daar maakte hij kennis met American football, speelde zich op Troy University in de kijker en werd in 2003 in de tweede ronde van de draft gekozen door de Giants. Bij het team uit New York werkte hij zich op tot een dragende speler.

Big Blue succes
In 2010 noteerde Umenyiora een NFL record van tien forced fumbles in één seizoen en in 2007 schreef hij zijn naam achter een clubrecord van de Giants, met zes sacks in één wedstrijd tegen de Philadelphia Eagles.

Langzaam kwamen er scheurtjes in het huwelijk tussen ‘Big Blue’ en Umenyiora vanwege blessures, moeizame contractonderhandelingen in 2011 en de toenemende concurrentie van Jason-Pierre Paul en Justin Tuck, die Umenyiora steeds vaker naar het tweede plan verwezen.

Vervanger Abraham
Dat Umenyiora blij was met zijn overgang naar Atlanta liet hij woensdag blijken via zijn twitteraccount. Daar was #RISEUP te lezen, de slogan van de Falcons, al voordat de deal officieel beklonken was.

In zijn carrière was Umenyiora goed voor in totaal 75 sacks, 31 forced fumbles en 13 fumble recoveries. In Atlanta hopen ze dat de sleet er nog lang niet op zit bij de tweevoudig Pro Bowler. Bij de Falcons moet Umenyiora de plaats innemen van defensive end John Abraham (34) – die vorig jaar goed was voor 10 sacks – waar op 1 maart afscheid van werd genomen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen