14. Detroit Pistons: 19-52
  15. Orlando Magic: 19-53

IN DE SPOTLIGHT

KYRIE IRVING SCOORT CAREER-HIGH 60 PUNTEN

De sterspelers van de Brooklyn Nets hebben in de afgelopen week uitvoerig hun kwaliteiten getoond. Eerst was het Kevin Durant die afgelopen zondag 53 punten scoorde in een 107-110 zege tegen de New York Knicks, voordat Kyrie Irving er nog een schepje bovenop deed. In een 150-108 blowout winst tegen de Orlando Magic scoorde hij maar liefst 60 punten.

Het seizoen voor Irving is een heel hectisch jaar, met alle regelgeving rondom de vaccinaties. Zo kregen de Nets een boete van vijftigduizend dollar na de wedstrijd tegen de Knicks, nadat de ongevaccineerde Irving in de rust in de kleedkamer kwam van Brooklyn. In de wedstrijd tegen Orlando was het geen probleem, aangezien dit een uitwedstrijd was. En dus begon Irving voortvarend, met 16 punten, 3 assists, 3 steals en 4 rake driepunters in het eerste kwart.

Als dat niet voldoende was ging hij in het tweede kwart echt los, met maar liefst 25 punten tegen een schotpercentage van 72.7%. Met 41 punten ging hij de rust in, 16 punten verwijderd van zijn persoonlijke record en het franchise record van DeRon Williams voor de Nets. In de slechts 12 minuten die hij speelde in de tweede helft, scoorde hij 19 punten, wat hem in totaal 60 punten gaf: een persoonlijk record én een franchise high voor de Brooklyn Nets.

Irving kwam uit op 60 punten, in bijna 35 minuten. Dat deed hij tegen een schotpercentage van maar liefst 64.5% en pakte hij 6 rebounds, 4 steals en gaf hij 4 assists. Een absolute masterclass.

SADDIQ BEY STEELT SHOW TIJDENS DAG 1 MARCH MADNESS

Op dag 1 van March Madness in het college basketball, was er maar één wedstrijd in de NBA: Detroit Pistons-Orlando Magic. Op papier niet de meest aantrekkelijke wedstrijd, maar Saddiq Bey besloot daar verandering in te brengen. De sophomore van de Detroit Pistons scoorde namelijk 51 punten in een 134-120 overwinning.

Na de masterclass van Irving tegen Orlando, begon de thuisploeg goed aan de wedstrijd om zich te revancheren. Na ruim twee minuten gespeeld te hebben stond Orlando 9-0 voor en vluchtte Detroit een time-out in. Daarna was het Bey die de wedstrijd overnam. Met 21 punten, waaronder 4 rake driepunters in de resterende 9.30 minuten, vocht Detroit zich terug in de wedstrijd.

Na drie kwarten stond het totaal van de forward op 36 punten en stond Detroit 12 punten voor. Met onder andere drie rake driepunters in slechts zeven minuten in het vierde kwart, sleepte Bey de zege binnen voor de Pistons. Hij scoorde uiteindelijk dus 51 punten, maar pakte ook nog eens 9 rebounds en 3 steals. De 10 rake driepunters, in slechts 14 pogingen, was ook een career-high voor de 22-jarige.

DE TEGENVALLER

NEDERLAGEN BRENGEN PLAY-OFFTICKET CHICAGO BULLS IN GEVAAR

Op een gegeven moment stonden ze nog eerste in de Eastern Conference, maar de Chicago Bulls moeten momenteel vrezen voor hun directe play-offticket. Na zes nederlagen op een rij, staan ze vijfde in de Eastern Conference, slechts twee zeges los van de zevende plaats die deelname aan de play-ins betekent.

De ploeg van coach Billy Donovan had de laatste tijd met blessures te kampen van onder andere Lonzo Ball en Alex Caruso, maar laatstgenoemde heeft onlangs weer zijn rentree gemaakt voor de Bulls. Toch wil het nog niet altijd vlotten. Tegen de Sacramento Kings gingen ze bijvoorbeeld onderuit: 103-112.

In de wedstrijden daarna tegen de aanzienlijk sterkere Phoenix Suns en Utah Jazz werd het nog lastiger voor de Bulls. Chicago verloor dik van de Suns, die speelde zonder Chris Paul, Jae Crowder én Cameron Johnson: 102-129. De negen rake driepunters van Donovan Mitchell bracht de Utah Jazz ook een relatief eenvoudige zege tegen Chicago: 110-125.

Het wordt dus nog erg belangrijk voor de Chicago Bulls om het seizoen sterk af te sluiten en in de Top 6 te eindigen, maar wedstrijden tegen de Milwaukee Bucks (2x), Boston Celtics, Miami Heat, Toronto Raptors en Cleveland Cavaliers, wordt het een helse uitdaging

SPELER VAN DE WEEK

Kevin Durant is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de Brooklyn Nets is net twee weken terug van zijn knieblessure, maar steekt direct weer in topvorm. Deze week noteerde hij ijzersterke gemiddeldes van 33.3 punten, 5.8 rebounds, 8 assists tegen een schotpercentage van 54.3%.

In de wedstrijd tegen de Orlando Magic scoorde Durant slechts 19 punten, maar trok dit recht in de wedstrijden tegen de New York Knicks en Portland Trail Blazers. Tegen Portland scoorde hij namelijk 38 punten, tegen fantastische efficiëntie. 11 van zijn 15 schoten gingen namelijk raak. Tegen de New York Knicks noteerde hij 53 punten en 9 assists, tegen een schotpercentage van 51.4%.

VOORUITBLIK

De strijd om de play-off en play-in plaatsen barst deze week écht los. Zo nemen de Toronto Raptors, Cleveland Cavaliers en Chicago Bulls het allemaal een keer tegen elkaar op! Cruciaal in de strijd om de vijfde, zesde en zevende plaats.

Dinsdag, 1:00 uur: Toronto-Chicago
Donderdag, 0:30 uur: Cleveland-Toronto
Zaterdag, 1:00 uur: Chicago-Cleveland

Coverfoto: Mark Brown/Getty Images

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.