Uggla verlengt merkwaardige hitting streak

Door

In honkballand breken ze er hun hoofd over. Want hoe bestaat het om met een slaggemiddelde van 0.215 toch in 26 wedstrijden achter elkaar minimaal één honkslag te slaan? Dat het geen utopie is, bewijst Dan Uggla, de tweede honkman van de Atlanta Braves , op dit moment op het allerhoogste niveau.

Zijn cijfers zijn (nog) niet te vergelijken met zijn jaren bij de Florida Marlins. Niet dat die statistieken je van je stoel blazen, maar al met al lijkt het erop dat Uggla wat moet acclimatiseren bij de Braves. En het eerste wat opvalt is zijn batting average.

Iets meer dan één uit vijf mept hij het veld in. Voor juli was dit zelfs 0.180. Dat ligt toch nog altijd ruim onder zijn carreer average van 0.257.

Ook het aantal hits blijft achter ten opzichte van zijn eerdere MLB-jaren. Hetzelfde geldt voor de binnengeslagen runs en het on base percentage. Het enige dat op schema ligt, gezien het verleden), is het aantal homeruns.

Uggla heeft nu al 23 ballen over de omheining geslagen. Na een regulier seizoen staat hij altijd rond de 30. Al met al is deze streak een knappe, maar tegelijkertijd ook curieuze prestatie.

Kenners weten maar niet wat ze er van moeten vinden.

Vrijdagavond moest hij lang wachten op zijn hit. In zijn vierde slagbeurt was het dan raak. En meteen goed raak. De nummer vier in de slagorde zorgde in de achtste inning met zijn single voor twee RBI’s. Daarmee werd de 4-1 zege op de New York Mets veiliggesteld.

Inmiddels begint hij de druk te voelen, zo geeft hij toe, maar niet de laatste keer dat hij het slagperk instapte. ,,In die situatie met mensen op de honken was ik vrij kalm. Het hielp me juist mijn aandacht te vestigen op wat belangrijk is. Dat is niet het verlengen van mijn hit streak maar me te concentreren om op enige wijze die spelers over de thuisplaat te krijgen”, gaf Uggla aan.

Met zijn huidige run vindt Uggla zich terug op de vierde plaats in de geschiedenis van de franchise in Atlanta. In 1970 kende Rico Carty een streak van 31, Rowland Office was in 1976 goed voor 29 games en Marquis Grissom kwam in 1996 tot een totaal van 28.

In 2011 zijn er al meerdere lange  hitting streaks genoteerd. Dodger Andre Ethier kwam aan het begin van deze MLB-jaargang met 30 wedstrijden zelfs over de helft van het legendarische record van Joe DiMaggio (56).

Emilio Bonifacio (Marlins) 26 en Dustin Pedroia (Red Sox) 25 zagen donderdag 28 juli een einde komen aan hun reeks van respectievelijk 26 en 25 potjes waarin zij steeds goed waren voor minimaal één hit.

Foto: ongo.com

Ook leuk om te lezen