Toronto FC: Nederlands bolwerk in de MLS

Door

Een klein decennium terug stond FC Barcelona bekend om zijn grote aantal Nederlanders. Drie jaar terug had Real Madrid nog een klein peloton aan Hollanders onder contract. En bij de plaatselijke FC in Toronto mag nu ook best gesproken worden van een enclave. Liefst vier Nederlanders staan onder contract bij de Canadezen die meespelen in de Major League Soccer.

De bekendste van het viertal is waarschijnlijk supersub Danny Koevermans. De spits die lang een baan als postbode combineerde met zijn amateurclub in  Schiedam speelt sinds dit jaar in de Amerikaanse competitie. De ex-aanvaller van Sparta Rotterdam, AZ en PSV kon aan het einde van het afgelopen seizoen volgens de geruchten ook naar Feyenoord. De 33-jarige Schiedammer koos echter voor het avontuur en ging spelen voor Toronto FC.

Bij de club trof hij ook Elbekay Bouchiba. De Nederlandse Marokkaan begon net als Koevermans zijn carrière bij Sparta. Daarna volgde hij een zwerftocht over de voetbalvelden. Hij vertrok naar FC Twente, waar hij niet veel aan spelen toekwam. Zijn volgende tussenstop had Bouchiba bij Roda JC, maar ook daar wist de middenvelder geen basisspeler te worden.

In de winter van 2007/2008 gunde de Limburgse club hem een transfer naar Al-Wakrah in Qatar. Daar speelde hij één jaar voordat hij vertrok naar Al Shamal. Sinds januari speelt de middenvelder in Toronto.

Tegelijkertijd kwam ook Javier Martina bij de club. De rechter aanvaller debuteerde in 2008 onder Marco van Basten. Hij brak daar echter nooit door, stages bij FC Zwolle en Bari liepen op niks uit. Bij Haarlem moet de rechtsbuiten na één wedstrijd weer vertrekken door het faillissement van de club. Even later werd hij bij Willem II weggestuurd omdat hij kampte met overgewicht. Na de ontbinding van zijn contract stapte hij over naar Toronto.

De laatste Nederlandse speler die onder contract staat bij de Canadese voetbalclub is Nick Soolsma. De 23-jarige aanvaller doorliep onder andere de jeugdopleiding van PSV, maar het lukte hem niet om in de hoofdmacht te komen. Via hoofdklasser Young Boys kwam de spits via een stage in februari van dit jaar aan een contract in Canada.

Toronto FC staat sinds het begin van dit kalenderjaar ook nog onder leiding van een Nederlander. In januari tekende oud-Ajacied en ex-international Aron Winter een contract bij de club. Het was dan ook geen toeval dat de Nederlandse enclave zich sinds dat moment is gaan uitbreiden. Winter sprak bij zijn presentatie over de wereldwijd bekende ‘Hollandse School’. Graag zou hij die ook bij Toronto invoeren.

Veel succes had dat model nog niet in het afgelopen seizoen. Toronto eindigde op een teleurstellende achtste plek in de oostelijke competitie, ondanks de aanwezigheid van de Nederlanders, de Duitse vedette Torsten Frings en Julian de Guzman (broer van oud-Feyenoorder Jonathan).

Het team van Aron Winter speelde vooral veel gelijk. Van de 34 wedstrijden, werden er liefst vijftien gelijk gespeeld. Daar tegenover stonden slechts zes overwinningen. Sinds zijn komst had Danny Koevermans wel een groot aandeel in de doelpuntenproductie; hij scoorde negen goals in tien wedstrijden. Soolsma en Martina kwamen in een heel seizoen tot drie en twee doelpunten. De rol van Bouchiba lijkt ook bij Toronto niet groot, de middenvelder kwam in geen enkel duel in actie.

 

 

Ook leuk om te lezen