Tony Romo terecht een franchise quarterback?

Door

Dallas Cowboys v New York GiantsDe Cowboys gaven quarterback Tony Romo een schokkende controversiële contractverlenging. De onvermijdelijke waarheid over de NFL is wederom dat het allemaal om de franchise quarterback gaat. Heb je er één, dan geef je hem belachelijk veel geld, zelfs al denk je slechts dat je er één hebt. Heb je er geen, dan modder je maar wat in de marge. Buffalo is hier een voorbeeld van met Kevin Kolb, die helaas faalde in Philly en Phoenix. Om dat soort quarterback-perikelen te voorkomen trok Cowboys eigenaar Jerry Jones zijn beurs voor Romo, al is er vanaf ze zijlijn veel kritiek op zijn spel.

McNabb tweet
Al snel nadat de details van wat nu een zevenjarig 119,5 miljoen dollar contract is bekend werden reageerde niemand anders dan Donovan McNabb op Twitter. “Tony Romo 6 yr 55 miljoen dollar contractverlenging. Echt waar? Met één play-off win? Je moet een grapje maken.” De 55 miljoen dollar waar naar gerefereerd wordt is gegarandeerd geld; waarmee hij achter Tom Brady (Patriots) eindigt en meer verdient dat Super Bowl MVP Joe Flacco (Ravens). Het komt van McNabb… winnaar van exact nul ringen en verliezend quarterback tijdens Romo’s enige play-off win. Maar hij heeft ook een punt – quarterbacks (McNabb inclusief) worden vaak betaald uit angst en wanhoop, hoop en geloof.

Nieuwe generatie
Het is een gevaarlijke business zonder franchise quarterback. Of was het dat? Dit jaar zagen we opeens ene Colin Kaepernick die deze stelling omver blies. De read-option quarterback is opeens ‘in’. En ze zijn duidelijk niet de nieuwe generatie Brady, Manning, Brees. Als deze nieuwe soort quarterbacks het over wil nemen moeten ze het idee van franchise quarterback uitbannen. Misschien klinkt dit nieuwerwets, maar ooit was er tijd dat NFL teams dachten dat ze een franchise running back moesten hebben. De Cowboys gaven ooit al hun picks weg voor Herschel Walker.

Blessures
In de jaren daarna volgde een devaluatie van die positie. Je kon opeens ook winnen zonder een ‘great one’. Wat daarbij een belangrijke rol speelde waren blessures die altijd en overal de kop op konden en kunnen steken. Op dit moment is de beste man op de running back positie Adrian Peterson. Hij is het bewijs waarom er franchise quarterbacks en running backs worden vastgehouden. Maar immer gezond blijven is schier onmogelijk. Running backs krijgen te veel hits en dat in een spelletje dat steeds sneller wordt, gespeeld door steeds grotere en sterkere kerels. Is de franchise speler ten dode opgeschreven?

Under-center
Het is ook de realiteit waarin jongens als Kaepernick, Cam Newton en Russel Wilson spelen. De uitdaging is tweeledig. Hoe houd je hen op de juiste weg omhoog? En hoe vervang je ze als ze verdwalen? “De uitdaging is je quarterback voor langere tijd gezond te houden, omdat hij technisch gezien niet de drager van de bal is,” zei New Orleans Saints coach Sean Payton. “Ik snap het wel tegenwoordig, maar je ziet running plays met gaten zo groot als een olifant die je niet ziet als je met een conventionele under-center aanval speelt. Ik denk niet dat de franchise quarterback verdwijnt.” Dat zal dan wel niet. Maar wat dé franchise quarterback dan tegenwoordig is, is lastig te bepalen. Maar je hebt er in deze tijd bijna twee nodig. En dan had Romo deze deal nooit gekregen.

Foto: Getty Images

3 Reacties
  1. Lennart Beishuizen 7 jaar ago

    Ieder team met een ‘QB probleem’ zou een moord doen voor Romo. Romo is misschien niet de beste QB, maar goed genoeg om een kampioenschap te winnen, mits mensen om zich heen.

  2. Dennis 7 jaar ago

    Zonder een fatsoenlijke runnin’ game, zien we Romo niet meer terug in de playoffs!

  3. Klaassiegrunn 7 jaar ago

    Ik denk dat Romo een prima QB is. Maar bij het verkeerde team. Flacco is gedragen door de spelers om zich heen, dat zal in Dallas nooit gebeuren

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen