Today in Sports History – 9 juli

Door

Wie tegenwoordig iemand vraagt of-ie Honus Wagner kent, zal waarschijnlijk te horen krijgen: duurste baseball card ooit. Klopt als een bus, maar Wagner, zoon van Duitse immigranten en bijgenaamd The Flying Dutchman, is zoveel meer. Op 9 juli 1914, bereikt hij zijn grootste mijlpaal door, na Cap Anson, pas de tweede speler in de historie te worden die 3.000 hits bij elkaar slaat. Wagner sluit zijn carriere af met maar liefst 3.415 hits en een slaggemiddelde van .327. Hij is een van de eerste spelers die wordt toegelaten tot de Baseball Hall of Fame.

Wie tegenwoordig iemand vraagt of-ie Wilt Chamberlain kent, zal waarschijnlijk te horen krijgen: die scoorde eens 100 punten in een wedstrijd . Klopt als een bus, maar Chamberlain, bijgenaamd The Stilt, was zoveel meer. Chamberlain begint zijn loopbaan bij de Philadelphia Warriors, verhuist met hen naar San Francisco, maar keert terug naar Philly, wanneer de Syracuse Nationals daarheen verhuizen en de 76ers worden. Volgt u het nog?

Op 9 juli 1968 komt er aan de liefde tussen Philadelphia en Chamberlain een abrupt einde. The Stilt heeft pittige salariseisen, en de 76ers willen niet buigen. Het gevolgd is een trade met de Los Angeles Lakers, die Jerry Chambers, Archie Clark, and Darrall Imhoff (uitgerekend de man die op Chamberlain stond tijdens zijn 100 punten-wedstrijd) afschepen naar de Oostkust.

De rest is geschiedenis. Chamberlain behaalt met de Lakers drie keer de NBA-finals, en wint de titel in 1972. Met de 76ers daarentegen (geen van de drie nieuwelingen kan potten breken), gaat het ieder jaar slechter. Met 1973 als absolute dieptepunt: de Sixers eindigen met een 9-73 record, het slechtste uit de geschiedenis van de NBA.

 

Ook leuk om te lezen