Today in Sports History – 24 juli

Door

24 juli 1983 zal de geschiedenis ingaan als de dag van het legendarische Pine Tar Incident.

We schrijven Yankee Stadium, de Kansas City Royals zijn op bezoek in de Bronx, en twee toekomstige Hall of Famers staan in het middelpunt van de belangstelling in de top van de negende inning. Goose Gossage staat namens de Yankees op de heuvel, en George Brett is voor de Royals aan slag. Brett wint de slag, want met een forse klap slaat hij de bal het stadion uit. 5-4 Royals.

Tenminste… Nog voor Brett z’n rondje heeft volbracht, is Yankees-manager Billy Martin al met umpire Tim McClelland in conclaaf. Martin was er door z’n derde honkman Graig Nettles (zelf ooit betrapt op ‘n corked bat) op gewezen dat Brett in het verleden nog wel eens een forse lading pine tar gebruikte voor z’n bat. En de regels schrijven nu eenmaal voor dat pine tar op de knuppel niet hoger mag komen dan 46 centimer – de breedte van de thuisplaat.

Brett heeft geen idee wat hem boven het hoofd hangt, en ziet plotseling vanuit de dugout dat McClelland het signaal geeft dat hij uit is.

Wat volgt is een van de meeste legendarische scrimmages in de historie van de MLB. Een hysterische Brett stormt uit de dugout en wil umpire McClelland te lijf, en moet door verschillende van z’n ploeggenoten (en tegenstanders) in bedwang worden gehouden. ,,Die video daarvan is hilarisch”, moet Brett later toegeven. En Gossage: ,,Ik heb in m’n leven nooit meer iemand gezien die zo buiten zinnen was.”

Lang verhaal kort: Kansas City protesteerde, en werd in het gelijk gesteld. En dus werd nog geen vier weken later, op 18 augustus, voor 1245 toeschouwers, bij een stand van 5-4 voor de Royals, het restant gespeeld. Beide ploegen maken er een schertsvertoning van, en in de stand komt geen verandering.

George Brett kan er later wel om lachen. Sterker: het incident komt voor hem als een geschenk uit de hemel. ,,In 1980 had ik eens een paar wedstrijden van de World Series moeten missen, omdat ik behoorlijk werd geplaagd door steenpuisten”, laat hij weten. ,,Dus in de drie jaren die volgden, werd ik overal waar ik kwam bestookt met Preperation H-grappen. Maar na dit incident was ik plotseling niet de steenpuisten-gast meer, maar de Pine Tar-gast. Klinkt toch een stuk beter.”

 

Ook leuk om te lezen