Today in Sports History – 17 juli

Door

Unieke feitjesdag vandaag: Op 17 juli 1960 wordt Cincinnati Reds-pitcher Don Newcombe uit de wedstrijd gegooid nog voor deze is begonnen. Tijdens de warming-up komt umpire Dusty Boggess naar hem toe, om te vertellen dat zijn mouwen te lang zijn. Tijdens de discussie die volgt lopen de gemoederen zo hoog op bij Newcombe, dat hij – als eerste werper in de historie – wordt ejected nog voor hij een bal heeft gegooid. Op de officiele box score, prijkt de naam van Newcombe overigens wel gewoon als starter.

Op 17 juli 1990 zijn het de Minnesota Twins die zorgen voor een unicum: de ploeg slaagt er op Fenway Park in  tot twee maal toe een triple play te bewerkstellingen. Zowel in de vierde als de achtste inning is het raak, en beide keren is de play nagenoeg identiek: ground ball naar derde honkman Gary Gaetti, die gooit naar tweede honkmanAl Newman, die gooit naar eerste honkman Kent Hrbek. Triple plays zijn sowieso al vrij uniek – tot 1990 ongeveer 600 in totaal – maar twee in een wedstrijd is nog nooit vertoond. Overigens doet geen van beide plays de ploeg goed: de Red Sox winnen met 1-0.

Saillant genoeg, evenaren dezelfde Twins een dag later het American League-record van zes double plays in een wedstrijd. Leuk en aardig, maar ook nu blijkt Boston aan het eind met 5-4 te sterk.

Ook leuk om te lezen