Today in Sports History – 16 juli

Door

Op 16 juli 1941 brengt New York Yankees-slugger Joe Dimaggio zijn hitting streak op het indrukwekkende totaal van 56, dankzij drie honkslagen tegen de Cleveland Indians. De Yankee Clipper heeft het record dan overigens al lang en breed in handen: hij is het oude record van Willie Keeler (44) al met 12 gepasseerd.

Een dag later komt de streak tot een eind. De Yankees winnen met 4-3, maar DiMaggio slaat 0-3, vooral omdat Indians’ derde honkman Ken Keltner een topdag heeft. ,,Ik voel me eerder opgelucht dan ongelukkig”, laat de Clipper weten. Weer een dag later pakt DiMaggio de draad overigens al weer op, en maakte een begin met een nieuwe streak van 16 hits. Met andere woorden: Joe DiMaggio heeft hits in 72 van 73 opeenvolgende wedstrijden.

De hitting streak van DiMaggio werd overigens lange tijd beschouwd als een van de belangrijkste records in de geschiedenis van de Amerikaanse sport, samen met de 100-punten wedstrijden van Wilt Chamberlain en het homerun-record van Babe Ruth.

Op 16 juli 2003, neemt Karl Malone na achttien jaar afscheid van zijn Utah Jazz, om te tekenen bij de Los Angeles Lakers. In Utah is zijn aangever John Stockton gestopt, en er is voor de veertigjarige Malone geen enkele reden om in Salt Lake City te blijven. Ja, geld misschien. Bij de Jazz kan hij bijna 11 miljoen dollar per jaar verdienen, en een gooi doen om het all-time puntenrecord van Kareem Abdul-Jabbar te pakken. Malone is echter tevreden met de $1.5 miljoen die hij in LA toucheert, omdat hij nog een keer wil proberen een NBA-titel te winnen.

Op dezelfde dag komt overigens ook Gary Payton, na een levenlang Seattle SuperSonics en een half jaartje Milwaukee Bucks, de Lakers-gelederen versterken. Ook Payton neemt genoegen met een habbekrats, met een championship ring voor ogen.

Met Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, Karl Malone en Gary Payton in het goud en paars, worden de Lakers onmiddellijk vergeleken met de 1927 Yankees. De start (18-3) mag er zijn, maar al snel wordt het een rommeltje. Kobe wordt beschuldigd van verkrachting, Shaq mist een half seizoen vanwege een blessure, Shaq en Kobe worden met de dag onvriendelijker naar elkaar, en Payton is openlijk ontevreden met de aanvallende tactiek van coach Phil Jackson. De 2004 NBA finals worden weliswaar met hangen en wurgen gehaald, maar eenmaal daar zorgen de Detroit Pistons voor een major upset: na vijf wedstrijden gaat het kampioenschap overtuigend naar Detroit.

Malone zet er na dat seizoen een punt achter, en komt 1460 punten tekort voor het record van Kareem.

 

Ook leuk om te lezen