TNF Preview – Indianapolis Colts @ Houston Texans

Door

Make it or Break it in de AFC South!

Het is weer donderdag en dat betekent Thursday Night Football.  Vanavond nemen de Houston Texans het in eigen stadion op tegen de Indianapolis Colts in strijd om de AFC South. De laatste vijf ontmoetingen werden gewonnen door de Colts en het onderlinge resultaat is ook ruim in het voordeel van de ploeg uit Indianapolis:  22-4

Beide ploegen zijn dit seizoen erg twijfelachtig begonnen. De Colts werden vooraf getipt als één van de favorieten voor de Super Bowl, maar na vier wedstrijden hebben ze dat nog niet laten zien en lijken ze vooral met zich zelf te worstelen. De Texans maken ook weinig indruk en lijken vooral aanvallend de zaken maar niet voor elkaar te krijgen, mede door de quarterback soap die daar aan de gang is. (1-3)

Weten de Colts een belangrijke stap naar de macht in de AFC South te zetten of weten de Texans met steun van het thuispubliek zich weer terug te knokken in de titelstrijd?

Luck is back, Colts on track?

Naar alle waarschijnlijkheid start Matt Hasselbeck vanavond weer voor de Colts, nadat hij vorige week ternauwernood zijn ploeg naar de overwinning sleepte tegen Jacksonville.  De 40-jarige quarterback vervangt daarmee wederom Andrew Luck, wiens schouderkwetsuur nog steeds niet hersteld lijkt. Toch is de vraag hoe goed Hasselbeck zal zijn, nadat hij de afgelopen dagen werd geveld door een virus.

Aanvallend is er aardig wat werk aan de winkel voor de Colts. De running game onder aanvoering van de nieuwe aangetrokken Frank Gore loopt  totaal niet, mede door een slecht presterende offensive line. Daarnaast presteert ook ex-Texans receiver André Johnson nog totaal niet. Hij lijkt compleet uit vorm te zijn en draagt nauwelijks bij aan de offense.

Het lichtpuntje in de offense, is de ontwikkeling van de receivers Donte Moncrief (23/275yds/3TD) en Phillip Dorsett (7/120yds/1TD). Beide heren krijgen een steeds grotere rol in de aanval van de Colts en zij zullen vanavond kansen krijgen tegen de secondary van de Texans, die vooral hun handen vol zullen hebben met de nummer één receiver van de Colts, T.Y. Hilton. In slechts zes wedstrijden wist Hilton namelijk met 35 recepties 661 yards neer te zetten en zes touchdowns te scoren.

Ondanks dat Kareem Jackson en Jonathan Joseph prima cornerbacks zijn voor de Texans, ontberen zij de snelheid om Hilton uit te kunnen schakelen. De Texans zullen met een goed defensief plan moeten komen om Hilton van het scoren af te houden.

One man army

De defensie van de Texans bestaat eigenlijk maar uit één man, sterspeler J.J. Watt.  Tegen de zwakke offensive line van de Colts, ruikt Megawatt bloed vanavond. De elite defensive end van de Texans is weer bezig aan een indrukwekkend seizoen en staat gedeeltelijk tweede in de NFL met vier sacks. Als de moeizame offense geen punten voor de Texans kan scoren dan moet de verdediging aan de hand van J.J. het verschil gaan maken vanavond.

Watt moet wel wat meer hulp krijgen in verdediging. De nummer één draft pick van vorig jaar, linebacker Jadeveon Clowney lijkt de stijgende lijn te pakken te hebben met al elf quarterback hurries. Hij moet nog wel zijn eerste sack noteren.

Verder lijken de Texans ondanks dat ze heavy weight nose tackle Vince Wilfork in de gelederen hebben, moeite te hebben met het stoppen van de run. Dit komt door de slecht presterende linebackers, onder leiding van Brian Cushing. Gelukkig voor hen loopt de running game van de Colts nog niet.

hilton hopkins
Top receivers: T.Y. Hilton (Colts) & DeAndre Hopkins (Texans)

Onzekere aanval Texans

Op dit moment bestaat de aanval van de Texans vooral uit de sterk presterende receiver DeAndre Hopkins. De first round draft pick uit 2013, staat 5de in de NFL met het aantal receiving yards. (31/409yds/3TDs) Dit is extra knap als je kijkt naar van wie hij de ballen krijgt. Hopkins zal vanavond tegen een nog onbekende secondary komen te staan door de blessures bij de Colts. Eén ding is zeker, hij zal kansen creëren om te scoren!

De Texans hopen na de terugkeer van Arian Foster weer over een running game te kunnen beschikken, die de druk van hun worstelde quarterback Ryan Mallet afhaalt. Foster had afgelopen weekend een paar touches maar oogde nog roestig. De Texans hopen dat Foster snel op niveau is, om de aanval te versterken, vooral nu de receivers Cecil Shorts III en Nate Washington twijfelachtig zijn voor vanavond. Het mogelijke gemis van beide heren, zal de druk op de nummer één receiver DeAndre Hopkins vergroten, maar vooral op hun quarterback Ryan Mallet.

Nadat QB Bryan Hoyer niet goed genoeg bevonden werd aan het begin van het seizoen, heeft Mallet zijn plaats ingenomen. Echter maakt de quarterback verre van een zekere indruk. Hij is de quarterback met de meeste over/under thrown passes van de NFL. De Texans zullen alles in het werk moeten stellen om de druk bij Mallet weg te halen, anders kan hij zomaar de ondergang van de Texans gaan inluiden, tegen de sterke secondary van de Colts.

Malletstats

Vraagtekens in de defensie Colts

De defense van de Colts beschikken in theorie over twee hele goede cornerbacks in Vontae Davis en Greg Toler. De laatstgenoemde lijkt zijn rentree te maken na een slepende nekblessure, maar Vontae Davis is nog twijfelachtig. De Colts hopen vooral dat Davis speelt vanavond. Hij heeft namelijk de kwaliteit om DeAndere Hopkins uit te schakelen. Toch is Davis nog niet in de vorm van vorig jaar waardoor de hulp van de teruggekeerde Toler als geroepen komt.

Verder verwachten de Colts dat rookie defensive lineman Henry Anderson weer terugkeert in de basisopstelling. Anderson weet de magere pash rush van de Colts nog enig kleur te geven. Verder wordt er een grotere rol verwacht voor Pro Bowl linebacker Robert Mathis. Hij komt terug van een zware blessure en groeit langzaam toe naar zijn oude niveau. De Colts weten dat elke vorm van druk, de quarterback van de Texans te veel kan zijn. Een beetje goede pass rush kan dus grote gevolgen hebben.

Prognose

De Texans ontberen aanvallend de wapens om de verdediging van de Colts echt pijn te doen. Aan de andere kant gaan de Colts met een hoop vraagtekens de wedstrijd in, maar net als tegen Jacksonville is het net genoeg om de overwinning te stelen.

Voorspelling: De Colts winnen met 16-10

1 Reactie
  1. Jeroen 5 jaar ago

    Als de lijn van vorige wedstrijden wordt voortgezet krijgen de Colts het ook tegen de Texans erg zwaar. De colts hebben tegen de pass offense een van de slechtste defensies. Terwijl vreemd genoeg de Texans nummer 6 staan in beste pass offense.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen