Timberwolves en Rubio zijn het eindelijk eens

Door

Hij komt dan toch. Hij is Ricky Rubio en hij komt naar Minnesota om te gaan spelen voor de Timberwolves. Na twee jaar van gecompliceerde onderhandelingen verlaat de 21-jarige Spanjaard Barcelona voor een avontuur in het basketbalwalhalla in Amerika.

De jonge spelverdeler is komend seizoen te zien in de NBA. De point guard van Barcelona moet het armoedige Minnesota, dit jaar met 17-65 het slechtste record uit de league, een flinke kwaliteitsimpuls geven. Volgens The Associated Press kwamen de twee dinsdag tot een deal.

De franchise zelf wilde het nieuws nog niet naar buiten brengen. Timberwolves-zegsman Mike Cristaldi wilde niets loslaten over de komst van Rubio. ,,We hebben nu niks te melden”, klonk het luid en duidelijk.

Rubio wordt gezien als een soort wonderkind. Op de Europese basketbalvelden was hij in de jeugd niet te houden. Daarom werd hij op z’n veertiende al prof. Uiteraard bleef zijn talent niet onopgemerkt aan de andere kant van de grote plas. Zo maakte Amerika in de Olympische finale van 2008 in Beijing kennis met z’n kwaliteiten. In 2009 draften de Timberwolves deze ‘speciale speler’, zoals Pau Gasol hem al bestempelde.

Waarom heeft de operatie Rubio zo lang geduurd? Dat heeft alles te maken met z’n contract in Spanje. Geld dus. In 2009 kon de spelverdeler best verkassen naar de NBA, alleen zou hij zichzelf moeten uitkopen voor een slordige 6 miljoen dollar. Daarnaast gingen er verhalen rond dat de tiener helemaal geen trek had in het Minnesota-verhaal.

Nu in 2011 is de situatie anders. Vooral financieel. Rubio hoeft Regal Barcelona ‘nog maar’ 1,4 miljoen te betalen om zichzelf uit te kopen.
Daarnaast is Minnesota de Spanjaard blijven volgen. Deze vastberadenheid betaalt zich uit. Het heeft Rubio blijkbaar toch het goede gevoel te geven om zich bij de Wolves aan te sluiten.

Het blind blijven staren op deze speler verleidde Mike Wilbon van Pardon the Interruption tot de uitspraak dat de franchise heeft zitten jagen op een speler die eigenlijk helemaal niet zo goed is. De afgelopen twee jaar zijn de cijfers van het wonderkind inderdaad minder geworden. ‘Een gevallen aandeel voor Minnesota’, concludeerde de Amerikaanse journalist.

Ook nu de deal beklonken lijkt, overheerst de scepsis nog altijd. ,,Ricky Rubio huh? Ik geloof het pas als ik het zie”, twitterde mister double-double Kevin Love de wereld in. Minnesota Timberwolves-center is pas overtuigd als hij de 21-jarige in een Wolves-jersey ziet.

Foto: 7cdn05.duonox.com

Ook leuk om te lezen