Tim Thomas neemt prijzige sabbatical

Door

Het is misschien wel een van de meeste verrassende beslissingen van deze zomer in de National Hockey League, maar Boston Bruins goalie Tim Thomas heeft besloten om een jaar over te slaan en zich te richten op andere zaken dan sport. Niet alleen is dat rijkelijk laat voor een 38-jarige topsporter, het is ook een dure keuze voor hemzelf en voor zijn team.

Tim Thomas heeft een jaarlijkse cap hit van $5 miljoen dollar en zou dit seizoen recht hebben op $3 miljoen dollar aan salaris. Als hij definitief niet speelt krijgt hij die miljoenen uiteraard niet uitbetaald, maar de Bruins zullen daarmee niet bepaald blij zijn. Ze hebben met de jonge Finse goalie Tuukka Rask al enkele jaren een waardige vervanger in huis, maar de $5 miljoen cap hit zal wel op de payroll blijven staan en meetellen voor het – nog niet vastgestelde – maximumbedrag dat teams mogen spenderen. Dit is het gevolg van het feit dat Thomas zijn contract tekende nadat hij 35 jaar oud was.

Het is niet de eerste keer dat Thomas zich dit seizoen niet bepaald ten faveure van zijn team gedraagt. Hij liet eerder al om politieke redenen verstek gaan bij de huldiging door president Obama en ook toen was het management kritisch. Dat de excentrieke Amerikaan de Bruins en GM Peter Chiarelli nu met mogelijk $5 miljoen dollars aan nutteloze cap hit achter laat in een zomer dat een spelersstaking dreigt en er onzekerheid heerst over de financiële regelingen voor spelers en franchises is wederom geen fraaie actie.

Het lijkt hem zelf echter koud te laten. In een verklaring op Facebook schrijft de goalie dat hij van kinds af aan ijshockeyer wilde zijn en dat die keuze ook dingen gekost heeft. “Op 38-jarige leeftijd vind ik daarom dat het tijd is om mijn tijd en energie in die relaties te steken die ik verwaarloosd heb”, stelt de Conn Smythe Trophy winnaar van afgelopen jaar. “Daarom vind ik op dit moment het belangrijk mijn tijd te steken in drie F’s in mijn leven. Friends, Family, and Faith.

De vraag is nu of Boston het hierbij zal of dat zij bij de NHL zullen aangeven dat Thomas contractbreuk pleegt in een poging zijn salaris van de balans te krijgen en niet in 2013 met een 40-jarige goalie opgescheept te zitten. Als MVP Tim Thomas nog terugkeert in de sport, natuurlijk.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen