Tim Lincecum mogelijk naar bullpen

Door

San Francisco Giants v Washington Nationals

San Francisco Giants-pitcher Tim Lincecum is opnieuw bezig aan een zeer matig seizoen. Met een ERA van 4.64 staat hij op dit moment op de 84ste plaats in de Major League. Zaterdagnacht kreeg ‘The Freak’ tegen de Washington Nationals opnieuw vier earned runs tegen. Volgens meerdere Amerikaanse bronnen behoort een overplaatsing naar de bullpen zeker tot de mogelijkheden.

Tim Lincecum kon zaterdagavond zijn honderdste overwinning uit zijn carrière boeken, maar het liep compleet anders. De 30-jarige pitcher gooide tegen de Nationals maar 2 2/3 inning en kreeg zes runs tegen. Vier van de zes runs waren earned runs.

Het was alweer de negende nederlaag van dit seizoen voor The Freak, die zijn ERA zag stijgen naar 4.64. Giants-coach Bruce Bochy was dan ook niet te spreken over zijn starting pitcher. Hij ging na afloop van de wedstrijd in op de rol van Lincecum binnen het team en gaf aan dat een overplaatsing van de pitcher naar de bullpen zeker mogelijk is.

“This is something we need to talk about internally, what our best option is. We’ll look at it and see what the best thing is for Timmy and for us the next time around”, aldus Bochy tegenover John Shea van de San Francisco Chronicle.

Wisselvallig jaar
Het is een wisselvallig jaar voor de pitcher van de Giants. Lincecum heeft dit jaar 130 strikeouts gegooid in 145 1/3 inning. Daartegenover zet hij een 4.64 ERA met 75 earned runs en 62 keer vier wijd. Vooral in mei was hij sterk. Van zijn zes starts die maand won hij er drie en had hij één no-decision. Daarnaast noteerde hij een 2.86 ERA en gaf hij maar één homerun op. Het hoogtepunt van The Freak dit jaar was overduidelijk zijn tweede no-hitter uit zijn carrière tegen de San Diego Padres.

Het feit dat Lincecum het de laatste maanden zo moeilijk heeft, komt vooral doordat veel van zijn ballen hoog in de strike zone terechtkomen en zijn fastball niet snel genoeg is om dit te compenseren. Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen waarom hij al zeventien homeruns tegen heeft gekregen dit seizoen. Hij moet het hebben van zijn plaatsing en die is de afgelopen maanden verre van goed.

Laatste tien wedstrijden Lincecum

Slaggemiddelde van tegenstanders van Lincecum in de laatste tien wedstrijden (Bron: www.espn.go.com)

All-Star break
Voor de All-Star break noteerde hij een ERA van 3.66. Na de All-Star break gaat het beduidend slechter met een ERA van 8.07. In augustus heeft Lincecum minder strikeouts (14) dan earned runs (15) en is zijn ERA 7.94.

Bullpen
Gezien zijn resultaten van de afgelopen weken is een overplaatsing naar de bullpen zeker mogelijk. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij een relief pitcher wordt. In 2012 gooide Lincecum, als relief pitcher, briljant tijdens de World Series. In twee wedstrijden tegen de Detroit Tigers noteerde hij acht strikeouts over 4 2/3 inning. Hij kreeg in beide wedstrijden geen enkele run tegen.

Lincecum tijdens game 1 van de World Series in 2012 (Detroit Tigers-San Francisco Giants 3-8)

Lincecum tijdens game 3 van de World Series in 2012 (San Francisco Giants-Detroit Tigers 2-0)

Nu of 2015
De grootste vraag is of de Giants Lincecum dit jaar nog naar de bullpen sturen of wachten tot het volgende seizoen. Op dit moment staat San Francisco, met een record van 68-61, op de tweede plaats in de National League West. De achterstand op de Los Angeles Dodgers bedraagt maar 4.5 wedstrijd. Daarnaast staan de Giants op een plek die recht geeft op een Wild Card.

De meest logische oplossing zou dus zijn om The Freak dit jaar nog naar de bullpen te sturen. Yusmeiro Petit wordt genoemd als een mogelijke vervanger als starting pitcher. Petit heeft een 3.59 ERA en noteert daarnaast 87 strikeouts.

Colorado Rockies
De eerstvolgende wedstrijd van Lincecum staat gepland op donderdag. Hij moet het dan opnemen tegen de Colorado Rockies, maar op dit moment is nog niet duidelijk of hij ook daadwerkelijk de wedstrijd begint.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen