Tigers geven Cabrera nieuw megacontract

Door

Detroit Tigers v New York Mets

De Detroit Tigers zijn al een tijdje aan het wikken en wegen hoe zij met een aantal binnenkort aflopende contracten van grote spelers om moeten gaan. Met AL Cy Young Max Scherzer kwamen zij er nog niet uit, maar er werd deze winter wel al wat geld vrijgemaakt door spelers als Prince Fielder en Doug Fister via trades naar andere teams te sturen. Met hun beste slagman, tweevoudig AL MVP Miguel Cabrera, kwamen zij gisteren wel tot een verlenging. Cabrera had nog twee seizoenen open staan, waarin hij 44 miljoen zou verdienen. Daaraan werden vervolgens nog eens acht seizoenen en 248 miljoen dollar toegevoegd.

Megacontract
De 30-jarige (bijna 31) Cabrera is niet de eerste die een contract tekent van 10 jaar deze winter (Robinson Cano deed dat ook) en is ook niet de eerste met een contract dat in bepaalde jaren een waarde van meer dan 30 miljoen dollar per jaar (Clayton Kershaw werd eerder deze winter de eerste speler ooit die zoveel per jaar ging verdienen), maar hij is wel de eerste die een combinatie van beide krijgt. We zagen Alex Rodriguez en Albert Pujols al eerder op deze combinatie mikken, maar net als Cano moesten zij genoegen nemen met ongeveer 50 miljoen dollar minder.

Over het algemeen zijn dit contracten die niet erg goed uitpakken. Alex Rodriguez heeft nog drie jaar te gaan, waarvan de Yankees hem dankzij de schorsing maar twee jaar voor hoeven te betalen, en Albert Pujols kwam in zijn eerste twee seizoenen niet verder dan een slaggemiddelde van .275 met 47 home runs. Mager voor een slagman die meer dan 25 miljoen dollar per jaar verdient. Opvallend is vooral dat de overeenkomst tussen deze contracten de leeftijd is waarop de spelers het contract tekenden: boven de 30 jaar.

Bij de meeste sportliefhebbers zullen de belletjes dan gaan rinkelen, want dat is op z’n zachtst gezegd het einde van oogstjaren in de loopbaan van een sporter. Cabrera verdient op basis van zijn laatste twee MVP-seizoenen en eigenlijk ook de rest van zijn loopbaan zonder meer een hoog salaris, maar het is de duur van het contract die de ploeg uit Detroit, de stad die onlangs failliet werd verklaard (ironisch..), wel eens duur zou kunnen komen te staan.

Detroit Tigers v Los Angeles Angels of Anaheim
MVP

Dat Cabrera zijn salaris in de eerste contractjaren meer dan waard zal zijn, lijkt buiten kijf te staan. Toch is het wel erg interessant om te kijken naar een speler die qua statistieken tot zijn dertigste erg lijkt op Miggy. Laat dat nu net de man zijn die van de Angels ook een megacontract kreeg: Albert Pujols. Tot hun 30e levensjaar sloegen beide mannen ruim boven de .300 (Miggy .318 en Pujols .334) en hadden al meer dan 300 home runs bij elkaar geslagen (Miggy 321 en Pujols 366). In vrijwel elke categorie scoort Pujols eigenlijk al iets beter, maar in de vier seizoenen sinds zijn dertigste is zijn slaggemiddelde inmiddels onder de .300 gezakt en slaat hij gemiddeld per seizoen bijna 10 home runs minder.

Cabrera sloeg in het seizoen waarin hij dertig werd (2013) 44 home runs, dat zijn er twee meer dan Pujols in 2010 (het jaar waarin hij dertig werd), maar het slaggemiddelde van de Venezolaan Cabrera was ruim 35 punten hoger dan dat van de Dominicaan Pujols.. Dat zou een indicatie kunnen zijn van een iets minder snelle aftakeling, maar het kan natuurlijk snel veranderen.

Cabrera is, net als Pujols, natuurlijk een geweldige slagman, maar een speler van 30+ een tienjarig contract geven, vragen om problemen. Zo schrijft ook ESPN-analyst Keith Law:

The Tigers might as well just light much of the $292 million they’re giving to Cabrera on fire or invest it in downtown Detroit real estate.

Voor de komende vijf seizoenen zijn de Tigers al ongeveer 59 miljoen dollar kwijt aan alleen Cabrera en Verlander en als ook Scherzer nog een contractverlenging krijgt dan gaat dat zeer waarschijnlijk richting de 80 miljoen dollar per seizoen voor drie spelers. Er zijn bijna tien teams die dat niet eens redden voor hun volledige team.

Talent
Genoeg over de deal zelf. Laten we nog eens kijken naar hoe goed Cabrera eigenlijk is. Over de laatste tien seizoenen is de corner infielder goed voor een slaggemiddelde van .324 en gemiddeld 191 honkslagen, 35 home runs en 120 RBI per seizoen. We kunnen met recht stellen dat hij de beste slagman in de league is en dat hij ballen uit alle standen en locaties het veld uit kan beuken blijkt wel uit onderstaande Tweet en GIF:

Oh ja! Benieuwd naar Miggy’s reactie bij het horen van het rondkomen van deze megadeal? Zie hier:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen