The Final Drive: Upsets en comebacks in Week 6

Door

Het is weer dinsdag en dus is het weer tijd voor een uitgebreide samenvatting van de afgelopen speelronde in de NFL. Deze week in The Final Drive onder andere aandacht voor rookie quarterbacks, Peyton Manning, en de Cleveland Browns.

Storylines

Het is tot nu toe een raar en onvoorspelbaar seizoen in de NFL.  Zo gooiden zondag bijvoorbeeld twee doorgaans zeer betrouwbare quarterbacks plotseling drie interceptions in één duel. Daarnaast verloren de ongeslagen Houston Texans van een ontketende Aaron Rodgers en de Green Bay Packers, terwijl de Cleveland Browns juist hun eerste wedstrijd wonnen. En als klap op de vuurpijl was er maandag ook nog eens de ongekende comeback van de Denver Broncos in San Diego.

Alex Smith was tot zondag erg zuinig op de bal geweest dit seizoen. De New York Giants onderschepten echter drie keer een pass van Smith en stonden geen enkele touchdown toe. Zo werden de 49ers, na 79 punten te scoren in de laatste twee duels, verrassend genoeg tot drie punten beperkt door de Giants defense.

Opmerkelijker nog was het feit dat ‘Niners defense in de tweede helft niks kon uitrichten tegen de running game van de Giants. Ahmad Bradshaw droeg de bal voor 116 yards en was daarmee de eerste running back in 22 duels die op bezoek bij de 49ers meer dan honderd rushing yards overbrugde.

Ook Matt Ryan gooide zondag drie interceptions in het duel met de Oakland Raiders, evenveel als in de voorgaande vijf duels bij elkaar. Atlanta had de wedstrijd zomaar kunnen verliezen, maar deed dat niet. Een 55-yard field goal van Matt Bryant met nog vijf seconden te gaan besliste de wedstrijd het duel en zorgde ervoor dat de Falcons nu het enige nog ongeslagen team in de NFL zijn.

Aaron Rodgers bezorgde namelijk de Houston Texans eigenhandig hun eerste nederlaag. Zijn zes touchdowns waren een persoonlijk record en evenaarden het franchise record dat vorig jaar door Matt Flynn werd gevestigd.

Voor de rookie quarterbacks was het ook een goede week. Dat Robert Griffin III schittert is al lang geen verrassing meer. Griffin gooide voor 182 yards en een touchdown en voegde daar 138 rushing yards en twee rushing touchdowns aan toe. Zijn 76-yard touchdown run in het vierde kwart besliste de wedstrijd en was tevens de langste scoring run voor een quarterback in de laatste zestien jaar.

Wel opmerkelijk was dat Brandon Weeden en de Cleveland Browns zondag hun eerste wedstrijd van het seizoen wonnen. Weeden presteerde al met de week beter en tegen de Cincinnati Bengals leidde dat dus tot de eerste winst.

In een match up tussen de teams met de beste offense (New England Patriots) en de beste defense (Seattle Seahawks) in de league verwacht je dat een van beide de wedstrijd beslist.  Het was echter Russell Wilson die de Seahawks offense in de laatste acht minuten van het duel op Brady-esque wijze met twee touchdowns drives naar de winst leidde.

En dan was er nog Ryan Tannehill die de Miami Dolphins naar winst op de St. Louis Rams loodste. Door de winst hebben de Dolphins nu evenveel overwinningen, drie, als vorig jaar na tien duels. Met een 3-3 record staat Miami nu gelijk met de Bills, Jets en Patriots in de knotsgekke AFC East.

Het is dus met de week moeilijker om iets te voorspellen in de NFL. Zo zou een 24-0 voorsprong bij rust normaal gesproken toch genoeg moeten zijn voor een overwinning. Niet in San Diego en niet in de NFL.  Daar kan een ploeg namelijk gewoon vijf touchdowns scoren en met een 35-0 spurt in de tweede helft de wedstrijd alsnog winnen. Drie touchdown passes van Peyton Manning en scores van Tony Carter en Chris Harris na turnovers van Philip Rivers maakten het mogelijk voor de Denver Broncos.

Manning beleefde weleens vaker een comeback, maar deze tweede helft was wel heel bizar. “It sure was special considering what was on the line,” aldus Manning. Op het spel stond de eerste plek in de divisie. Door de overwinning van Denver staan ze nu weer gelijk met de Chargers op 3-3. Het momentum lijkt dus met de Broncos, maar dit is de NFL en volgende week kan het weer helemaal anders zijn.

Record Watch

Geen belangrijke records in de NFL deze week. Wel een aantal bijna records. De comeback van de Denver Broncos was de op drie na grootste regular season comeback ooit.

De zes touchdown passes van Aaron Rodgers waren dus goed voor een evenaring van het Packers franchise record, maar niet voor een NFL-record. Dat record wordt namelijk gedeeld door vijf quarterbacks.  Sid Luckman (1943), Adrian Burk (1954), George Blanda (1961), Y.A. Tittle (1962) en Joe Kapp (1969) gooiden allen zeven touchdowns in één duel.

Ook de 108-yard kickoff return van Jacoby Jones in het duel van de Baltimore Ravens tegen de Dallas Cowboys was geen NFL-record, wel een evenaring daarvan.

Top 5

Aaron Rodgers brak dus geen record, maar zes touchdowns in één wedstrijd is natuurlijk indrukwekkend, vooral als dat ook nog eens tegen de Texans defense gebeurt.

Manning en de Broncos bewezen dat opgeven niet in het woordenboek van een topsporter hoort. Zelfs niet als je 24-0 achterstaat bij rust.

Robert Griffin III nam de zorgen rond zijn hersenschudding van vorige week volledig weg. Het is een genot om de rookie QB aan het werk te zien.

Antrel Rolle doet zijn huiswerk en daar verdient hij best een compliment voor. Twee keer leek Rolle precies te weten wat Alex Smith ging doen en twee keer was dat goed voor een interception.

Ronde Barber was met zijn 37 jaar de oudste speler op het veld in het duel tussen de Tampa Bay Buccaneers en de Kansas City Chiefs. Dat weerhield hem er niet van om na een interception 78 yards te overbruggen naar de Chiefs end zone voor een touchdown.

Play of the Week

You know when you get that itch? I wanted to scratch it, so I took it”, zo beschreef Jacoby Jones zijn 108-yard kickoff return. Jones had met zijn spectaculaire play een belangrijk aandeel in de overwinning van de Ravens en evenaarde bovendien dus een NFL-record.

Flop 5

De Dallas Cowboys offense verzamelde 481 yards tegen de Ravens en had meer dan veertig minuten balbezit. Toch wisten de Cowboys een manier te vinden om te verliezen. Een drop van Dez Bryant deed een two-point conversion mislukken. Dallas kreeg door een onside kick alsnog weer balbezit, maar met zes seconden te gaan miste kicker Dan Bailey van 51 yards de winnende field goal. Het kan niet meevallen om Cowboy fan te zijn.

Alex Smith gooide drie interceptions en zag zijn 49ers mede daardoor kansloos verliezen van de Giants.

Brian Hartline leidde tot zondag de NFL in receiving yards. Tegen de Rams was hij echter onzichtbaar, nul catches en nul yards.

Greg Zuerlein, of Legatron zoals hij al genoemd wordt, miste tot zondag geen field goal. Tegen de Dolphins miste Zuerlein drie keer, van respectievelijk 37, 52 en 66 yards.

De Kansas Chiefs leiden de NFL in turnovers met 21 in zes duels. Na de twee interceptions van Brady Quinn zondag leiden de Chiefs quarterbacks ook de league in interceptions met elf.

Verrassingen van de week

Er waren er zoveel, daarom deze week alleen heel kort de grootste verrassingen in willekeurige volgorde.

Russell Wilson die Tom Brady overtroeft, dat hadden niet velen voor mogelijk gehouden.

De Broncos die van 24-0 achter bij rust naar 35-24 winst gaan, alleen in de NFL.

De Cleveland Browns wonnen zondag voor het eerst en zullen ook komende zondag, uit bij de Colts, weer willen verrassen.

Foto’s: Getty Images

 

Ook leuk om te lezen