Texas A&M van Big 12 naar SEC

Door

De kogel lijkt door de kerk. Vanaf volgend seizoen speelt de Texas Agriculture & Mechanical University, beter bekend als Texas A&M, niet langer in de Big 12, maar in de SEC. Er wordt nog wel gekeken naar een protest van Baylor University tegen deze overstap, maar alles lijkt erop dat het ontmantelen van de Big 12 nu toch echt begonnen is.

Eerder deze week schreven wel over het steekspel dat is ontstaan in de Amerikaanse college sport en daar is nu dus een versnelling in gekomen. Texas A&M is de eerste school die officieel uit hun conference stapt en zij zullen waarschijnlijk niet de enige zijn. De vraag is echter wat de gevolgen zullen zijn voor de Big 12 en toekomst van Division 1 football.

Het einde voor de Big 12 lijkt in zicht, want als ook de andere scholen uit Texas en de twee topploegen uit Oklahoma vertrekken blijven er slechts 7 scholen over en die zijn samen niet krachtig genoeg om hun conference voort te zetten. Er wordt echter aan verschillende vervolgscenarios gedacht.

Een van die scenarios zou het einde betekenen van de Bowl Championship Series en zou leiden tot eigen kampioenschappen met playoffs in onder andere de grotere SEC, de eventuele PAC-16 en de Big Ten. Laatst genoemde conference zou volgens de kenners welwillend tegenover het accepteren van enkele overgebleven Big 12 teams staan en bestaat natuurlijk ook al enige jaren niet meer uit slechts 10 teams, maar sinds dit jaar zelfs uit 12.

Ongeacht wat hierna gebeurd, Texas A&M heeft hun intentie in ieder geval officieel gemaakt en treft vanaf komend seizoen onder meer Florida, Georgia en South Carolina en niet langer de andere sterrenteams uit Texas. Een keuze die wel pijn doet bij de vele fanatieke fans (zie foto) in College Station, TX, maar de Aggies lijken beter af als zij uit de schaduw van de Longhorns en Texas Tech gaan spelen.

Ook leuk om te lezen