UPDATE: Terry Francona weg bij Boston Red Sox

Door

De Boston Red Sox lijken de zondebok voor het dramatische einde van het voorbije honkbalseizoen te hebben gevonden. Manager Terry Francona vervoegt zich later vandaag bij het management van de club, en de verwachting is dat hij daar te horen krijgt dat hij zijn biezen kan pakken.

De 52-jarige Francona leidde de Red Sox naar de wereldtitels in 2004 (zijn debuutseizoen in Fenway) en 2007, iets wat de club sinds 1918 niet meer was gelukt. Hij haalde met de club in totaal vijf keer het naseizoen.

De Boston Red Sox kenden dit seizoen een dramatische start en een dramatisch einde van de competitie. Dat laatste lijkt Francona nu fataal te gaan worden. De club verspeelde de voorbije weken een voorsprong van negen duels in de wild card-race, de grootste marge die ooit door een honkbalploeg in de AL in september uit handen werd gegeven.

GM Theo Epstein had eerder nog laten weten dat Francona in ieder geval niet geslachtofferd zou worden. ,,Dat zou bijzonder onverantwoordelijk en kortzichtig zijn”, aldus Epstein. ,,Wij geloven hier niet in zondebokken. We hebben collectief gefaald.”

De Red Sox verloren woensdagnacht de must win van de Baltimore Orioles door een walk-off, terwijl naaste concurrent Tampa Bay Rays er tegen de Yankees in de negende inning in slaagden om een achterstand van 7-0 ongedaan te maken.

Officieel is er trouwens geen sprake van ‘ontslag’. De club zou eenvoudig weigeren om de opties in Francona’s aflopende contract te lichten. Die opties behelsen een stilzwijgende verlenging van de huidige verbintenis tot 2012 of 2013.

Mocht Francona vandaag inderdaad uit Fenway Park vertrekken, dan ligt de weg naar Chicago voor hem open. Bij de White Sox is hij een van de kandidaten om de naar de Marlins vertrokken Ozzie Guillen op te volgen, terwijl zijn naam ook bij de Cubs wordt genoemd. Bij beide clubs heeft Francona – respectievelijk als minor league-coach en als speler, een verleden.

[UPDATE] Het management van de Red Sox werd onplezierig verrast dat hun besluit te scheiden van Francona op donderdagavond uitlekte naar de pers (en naar Francona zelf, die daarop meteen zijn spelers inlichtte). Op vrijdagochtend poogde de club het gezichtsverlies nog te berperken, maar een paar uur later werd tenslotte maar besloten het vertrek van de manager officieel te maken.

Foto: zimbio.com

 

3 Reacties
 1. Peter R 9 jaar ago

  Francona is nog niet weg. Hier is een verklaring van theo Epstein. Vers van de pers:
  “John Henry, Tom Werner, Larry Lucchino, Ben Cherington and I met with Terry Francona this morning at Fenway Park to exchange thoughts and information on the 2011 season and discuss areas for improvement going forward. We all plan on taking some time to process the thoughts expressed in the meeting. There are no immediate plans for an announcement.”

 2. Neal 9 jaar ago

  Hij is dus wel weg. 🙁

 3. Darch 9 jaar ago

  Ja, zoals donderdagavond gemeld. Beetje door de officiele club-berichtgeving heenprikken, jongens.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen