Syracuse maakt einde aan sprookje titelverdediger UConn

Door

De UConn Huskies hebben na een winstreeks van dertien duels hun eerste nederlaag in het post-season geleden in meer dan een jaar. In de kwartfinale van het Big East Tournament waren de Huskies niet opgewassen tegen de als tweede geplaatste rivaal Syracuse Orange. In een duel vol emoties waren het The Orange die met 58-55 aan het langste eind trokken. De Huskies zijn hiermee uitgeschakeld voor rechtstreekse plaatsing voor de Big Dance en moeten nu hopen dat ze door de keuzecommissie worden geselecteerd voor een at large bid om de titel van afgelopen jaar te kunnen verdedigen.

De Huskies speelden met veel vertrouwen na twee eerdere zeges in het toernooi, maar maakten veel foute beslissingen en misten te veel schoten (schotpercentage van nog geen 35 procent). The Orange deden het niet veel beter, maar uiteindelijk waren ze dankzij zeven punten in de slotfase van James Southerland net iets sterker. Orange-guard Dion Waiters werd topscorer met 18 punten. UConn won vorig jaar vijf duels op rij om het Big East kampioenschap te winnen om daarna in het NCAA  Tournament zes wedstrijden achter elkaar te winnen en de nationale titel te pakken. Aan de fenomenale winstreeks kwam tegen Syracuse nu een einde.

In diezelfde Big East volgden twee verrassingen. De als negende geplaatste Marquette Golden Eagles gingen verrassend onderuit tegen Louisville Cardinals: 84-71. En ook de als dertiende geplaatste Georgetown Hoyas verloren. Na twee overtimes waren de Cincinnati Bearcats in Madison Square Garden in New York met 72-70 te sterk. Yancy Gates was de grote man bij de Bearcats met 23 punten.

En er sneuvelde nog een geplaatst team. De Iowa State Cyclones, 25e op de lijst, verlorenin de kwartfinale van de Big 12 van de Texas Longhorns. Een sterke tweede helft was genoeg voor een 71-65 zege. Met dank aan J´Covan Brown, die 23 punten noteerde. Topploegen als Kansas Jayhawks (3e geplaatst), Missouri Tigers (5e geplaatst) en Baylor Bears  (12e geplaatst) lieten zich niet vroegtijdig verrassen en plaatsten zich allen voor de volgende ronde in de toernooien.

Dit weekend is het finaleweekend van de grootste conferences in het college basketbal. Zaterdag staan dertien finales op het programma, waaronder die in de Big East en de Big 12. Er zijn nog vier finales op zondag, met als belangrijkste die in de Atlantic Coast. Zondag worden ook officieel alle teams die deelnemen aan het NCAA Tournament bekendgemaakt. De Big Dance start op 13 maart met de eerste twee duels in de First Four. Een dag later volgen de andere twee wedstrijden.

Ook leuk om te lezen